Wachten op El Nino-effect

Door het weerkundige fenomeen El Nino stijgt de kans dat de bodem voor de meeste landbouwgrondstoffen bereikt is.

We kunnen nog niet zeggen dat de ommekeer in de landbouwsector een feit is. Maar de bodem lijkt wel bereikt voor de meeste waarden. De landbouwprijzen en de landbouwaandelen zitten al bijna vijf jaar in een baissemarkt. De gamechanger moet volgens ons de nieuwe El Nino zijn. Aan de evidentie dat het weerfenoneem terug is, valt niet meer te ontkomen. De hinderlijke gevolgen zijn steeds meer merkbaar, zowel in Latijns-Amerika, Azië als in Australië.

Volgens het Australia Bureau of Meteorology is de huidige El Nino een van de drie sterkste sinds het begin van de metingen in 1950. De recentste El Nino dateert van 2009-2010, de laatste zware El Nino dateert van eind vorige eeuw (1997-1998), maar deze lijkt sterker. Al zijn er de jongste weken signalen dat er een afzwakking is, al dan niet tijdelijk.

Het weerkundige fenomeen bestaat al honderden jaren en verschijnt om de twee à negen jaar. El Nino ontstaat als de passaatwind niet, zoals normaal, het warme oppervlaktewater van de Stille Oceaan van Latijns-Amerika naar Azië blaast (waar het verdampt en als neerslag terugkomt), maar botst op een krachtige westenwind, waardoor het warme oppervlaktewater nabij Latijns-Amerika blijft. Dat veroorzaakt droogte in Azië en overvloedige regens en stormen in Latijns-Amerika.

Uit zowat alle Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen komen meldingen over hinder en negatieve impact op oogsten. De prijzen van onder meer koffie, palmolie, cacao, rubber, suiker en granen (vooral soja) hebben daarop nog niet echt gereageerd. Nochtans zijn mindere oogsten telkens het gevolg van El Nino. Zo zakte de opbrengst van palmolie tijdens de El Nino van 2009-2010 met 5,9% en tijdens die van 1997-1998 zelfs met 16,8%. Er wordt nu ook al volop gespeculeerd of ook La Nina (het zusje van El Nino) zal volgen (40% kans). Het warme water wordt dan gevolgd door een koude stroom, wat extra regen doet vallen in Azië en Amerika. Maar die impact is beperkter.


Bod op Syngenta

Door het weerkundige fenomeen El Nino stijgt de kans dat de bodem voor de meeste landbouwgrondstoffen bereikt is. Dat zal nadien de winsten en de beurskoersen van de landbouwaandelen ten goede komen. We verwachten een positief koerseffect. Uiteraard hangt dat af van de impact van El Nino en andere factoren.

We hebben stevig op dit thema ingezet voor 2016-2017. De resultaten zijn tot nog toe niet bevredigend, al komt er een eerste resultaat met het bod op de gewasbeschermingskampioen Syngenta (lees p. 12). Ook van de plantagegroep Sipef en het Duitse Suedzucker verwachten we nog een en ander. Voorlopig was vooral de meststoffengigant Potash Corporation een zware teleurstelling (lees p. 5). De nummer één in landbouwwerktuigen, Deere & Company,is een aandeel uit de S&P500-index dat ook afhankelijk is van de Amerikaanse economie. Vandaar willen we de positie in Potash verstevigen en de positie in Deere afbouwen.

Partner Content