Zilver blijft achter op goud

© Getty Images/iStockphoto

Na drie verliesjaren liet zilver in 2016 nog eens een positief rendement optekenen. Dit jaar blijft zilver opnieuw achter, met na vijfenhalve maand in 2017 een rendement van 6 procent, tegenover 10 procent voor goud.

Na drie opeenvolgende verliesjaren liet zilver in 2016 nog eens een positief rendement optekenen. Met een klim van bijna 16 procent op jaarbasis deed zilver het bijna dubbel zo goed als goud. Dit jaar is zilver opnieuw een achterblijver, met na vijfenhalve maand in 2017 een rendement van 6 procent, tegenover 10 procent voor goud.


De goud-zilverratio bereikte in maart vorig jaar een top van 83,5. Zilver presteerde vervolgens enkele maanden beter dan goud, waardoor de prijsverhouding tussen beide edelmetalen in de zomer terugviel naar 65,5. De voorbije maanden presteert goud opnieuw beter en is de goud-zilverratio weer geklommen naar 75. Historisch bekeken is zilver dus relatief goedkoop ten opzichte van goud.

Ongeveer 55 procent van het zilveraanbod heeft industriële toepassingen. Staven en munten (20%) en juwelen (20%) zijn andere belangrijke vraagcomponenten. De marktonderzoeker Metals Focus voorspelt dat 2017 het vijfde opeenvolgende jaar met een aanbodoverschot wordt. De groei van het aanbod (mijnproductie en recyclage) is stilgevallen, maar ook de vraag neemt af. De industriële vraag klom vorig jaar nog 8 procent hoger naar het hoogste niveau in vijf jaar. Maar de consumptie van zilveren juwelen daalde met 7 procent, terwijl de vraag naar zilveren staven en munten zelfs een derde lager uitkwam.


Goedkope hedge

Zilver blijft net zoals goud een hedge of verzekering tegen onheil op de financiële markten. De reële rente (nominale rente min inflatie) is overal ter wereld erg laag, en in de eurozone zelfs negatief. Dat betekent dat de opportuniteitskosten van fysieke edelmetalen gering tot zelfs onbestaand zijn. Beleggers die zich willen indekken tegen calamiteiten op de financiële markten, hebben dus geen enkele reden om dat niet met goud en/of zilver te doen. De prijsvolatiliteit bij zilver is meestal wel hoger dan bij goud.

Wie in fysiek zilver wil investeren, moet er rekening mee houden dat enkel beleggingsmunten (zoals de zilveren Maple Leaf, Silver Eagle en Libertad) worden vrijgesteld van btw. Zilveren staven worden als industrieel metaal beschouwd, en daar is wel belasting op verschuldigd.

Een van de grootste fysieke trackers is de iShares Silver Trust (ticker SLV, zie ook voorbeeldportefeuille) met een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,5 procent. Elk deelbewijs vertegenwoordigt 1 troy ounce fysiek zilver. Ervaren beleggers kunnen ook met hefboomproducten (bijvoorbeeld turbo’s) inspelen op wijzigingen van de zilverprijs.

Partner Content