Zilver blijft achter op goud

© Getty Images/iStockphoto

Zilver zette 2017 goed in, maar doet het intussen opnieuw slechter dan goud, net als in drie van vier jongste jaren.

Het goedkoopste edelmetaal noteerde na vier maanden in 2017 nochtans met een rendement van 17 procent in dollar. Toen kreeg de schrik voor renteverhogingen de bovenhand en smolt nagenoeg de volledige winst weg. Zilver was in het tweede kwartaal dan ook het slechtst presterende edelmetaal, met een verlies van 9 procent. Na het dieptepunt van begin juli klom zilver in het zog van goud weer hoger. In dollar bedraagt het rendement van zilver bijna 12 procent sinds het jaarbegin. In euro is het rendement door sterke waardedaling van de Amerikaanse munt nog altijd licht negatief.

Relatief goedkoop

De voornaamste reden voor de recente klim is dat de perceptie van de markt tegenover de toekomstige monetaire politiek de jongste maanden is gewijzigd. Er wordt niet langer uitgegaan van een agressieve afbouw van de monetaire stimuli. De kans op snelle renteverhogingen is zowel in de Verenigde Staten als in Europa niet zo groot. Niet alleen is de inflatie daarvoor te laag, beleidsmakers willen ook niet het risico lopen dat ze de economische heropleving versmachten. De reële rente zal dus nog een tijdje erg laag (Verenigde Staten) of zelfs negatief (eurozone en Japan) blijven, wat gunstig is voor edelmetalen als zilver. In 2016 bedroeg de gemiddelde zilverprijs 17,08 dollar per troy ounce.

Uit een rondvraag van het nieuwsagentschap Bloomberg bij analisten en handelaren blijkt dat de gemiddelde prijsprognose voor de komende twaalf maanden 20 dollar bedraagt. Dat impliceert een klim van ongeveer 12 procent. Zilver blijft relatief gezien goedkoop tegenover de andere edelmetalen. Dit uit zich onder meer in een goud-zilverratio die is gestegen van 68 in april naar bijna 75 nu. Vorige maand noteerde de prijsverhouding van beide edelmetalen zelfs nog hoger. Het historische gemiddelde van de voorbije vier decennia is 56.

Trackers meest populair

De meeste investeerders spelen via trackers of ETF’s in op verwachte prijsstijgingen van het edelmetaal. Alle fysieke trackers hebben gezamenlijk meer dan 21.000 ton zilver onder beheer. De iShares Silver Trust (ticker SLV) heeft ongeveer de helft van de markt in handen en is daarmee veruit de grootste fysieke tracker. De ETFS Physical Silver Shares (SIVR) is kleiner maar hanteert wel een lagere beheersvergoeding van 0,3 procent tegenover 0,5 procent voor SLV. Voor beleggers die fysiek zilver verkiezen, is het handig te weten dat enkel beleggingsmunten vrijgesteld worden van btw. Op zilveren staven is in principe wel 21 procent btw verschuldigd omdat deze als metaal voor industriële toepassingen worden beschouwd.

Partner Content