Zilver blijft achter

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Zilver is een edelmetaal met veel industriële toepassingen. Maar ondanks een gestegen vraag en een beperkt aanbod blijft de zilverprijs achter op die van zowel de basismetalen als goud.

Zilver behoort tot de familie van edelmetalen, maar in toepassingen is het veeleer een industrieel metaal. De onderzoeker Metals Focus berekende in een recente studie dat de industriële vraag naar zilver dit jaar met 3,1 procent toeneemt naar 502 miljoen troy ounce. Dat is ruim de helft van de zilverconsumptie.

Toch profiteert zilver niet van het optimisme dat bij de basismetalen heerst. Het edelmetaal blijft dit jaar zelfs ver achter in rendement. Zo klom de koperprijs eind oktober naar het hoogste niveau in drie jaar. Koper werd dit jaar al bijna een kwart duurder.Ook zink liet zich opmerken met een prijsstijging van meer dan 20 procent.

Daarnaast oogt het rendement van zilver dit jaar erg mager. De klim van 5 procent uitgedrukt in dollar geeft dan nog een positief vertekend beeld door de waardedaling van de Amerikaanse munt. In euro is het rendement sinds de start van 2017 negatief (-5%).

Grote correlatie met goud

De verklaring voor de hogere prijzen van de meeste basismetalen ligt bij een aantrekkende vraag, gekoppeld aan een lager aanbod. Dat laatste element is ook op zilver van toepassing. Nog volgens Metals Focus zal het aanbod uit mijnproductie dit jaar met 3,5 procent afnemen naar 857 miljoen troy ounce.

Toch schiet zilver daar weinig mee op. De status van edelmetaal werkt in zijn nadeel. Zo houdt het vooruitzicht op hogere rentes in de Verenigde Staten ook de goudprijs onder de knoet. Zilver blijft evenwel niet alleen achter op de basismetalen, maar ook op goud.

Het rendement van goud is met 10 procent dubbel zo hoog als dat van zilver. Zilver ligt duidelijk in de onderste schuif bij de investeerders. Zo is het opmerkelijk dat de instroom van investeringsgeld in trackers die in fysiek zilver investeren, is teruggevallen naar het laagste niveau in vijf maanden.

Bij goud was de hoeveelheid fysiek metaal onder beheer in bijna een jaar niet meer zo hoog. De goud/zilverratio beweegt al sinds juni in een erg nauwe bandbreedte van 75 tot 78. Het gemiddelde van het voorbije decennium bedraagt 63.

Neerwaarts prijsrisico beperkt

Samengevat kunnen we stellen dat zilver een achterblijver is, zowel tegenover de basismetalen als tegenover goud. Los van de fysieke vraag en aanbod verwachten we dat de reële rente nog een hele tijd laag blijft. Dat is een gunstig scenario voor de edelmetalen.

We schatten het neerwaartse prijsrisico voor zilver vrij laag in. Anders gezegd, er zit al heel wat negatief nieuws in de prijs verrekend. Wie via hefboomproducten (turbo’s en gelijkaardige producten) op een hogere zilverprijs wil inspelen, raden we wel voorzichtigheid aan. Het is geen overbodige luxe een buffer van minstens 15 procent tot het stop-lossniveau aan te houden.

Bij de trackers die in fysiek zilver investeren, kan men niet om de iShares Silver Trust (ticker SLV) heen. Die had op 27 oktober 320,3 miljoen troy ounce of 9961 ton goud onder beheer. De ETFS Physical Silver Shares (SIVR) is kleiner, maar hanteert wel een lagere beheersvergoeding (0,3% tegenover 0,5% voor SLV).

Partner Content