Zilver ziet bodem

© reuters

Zilver is op weg om voor de vijfde keer in de voorbije zes jaar met een negatief rendement af te sluiten. Toch is er hoop voor het goedkoopste edelmetaal.

De prijs van een troy ounce zilver dook half september voor het eerst sinds begin 2016 onder de grens van 14 dollar. Het vorige dieptepunt van eind 2015 (13,63 dollar) kwam daarmee gevaarlijk dichtbij. Om nog lagere prijzen op de koerstabellen te vinden, moeten we al terug naar begin 2009, toen de financiële crisis nog volop woedde. Uitgedrukt in dollar verloor zilver dit jaar al 16 procent. In euro is dat 14 procent. Behoudens een fors prijsherstel in het vierde kwartaal, is zilver op weg om in euro voor de vijfde keer in de voorbije zes jaar met een negatief rendement af te sluiten.


Investeerders prijsbepalend

Zilver wordt in hoofdzaak geproduceerd als bijproduct van basismetalen zoals koper, lood en zink. Daarom zijn de productiekosten minder belangrijk. Aan de vraagzijde is dat ook het geval. Zilver maakt bij de meeste industriële toepassingen slechts een klein deel van de totale kosten uit. Ook voor de industriële vraag is de zilverprijs dus niet zo relevant. Blijft over: de investeringsvraag. Zilver is al langer een speelbal van speculatieve investeerders, vandaar de hoge volatiliteit. De hoge shortpositie op de termijnmarkten is een belangrijke verklaring voor de belabberde prestatie van zilver. Edelmetalen worden door investeerders wel vaker als indekkingsinstrument of hedge gebruikt. Daarbij is er historisch een sterke correlatie met de dollarkoers. Een duurdere dollar gaat meestal hand in hand met lagere prijzen voor de edelmetalen.


Goud-zilverratio piekt

Toch bleef de prijsdaling bij goud dit jaar beperkt tot 8 procent (in dollar). Daardoor klom de goud-zilverratio vorige maand naar 85. Dat is hoger dan tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 en 2009. Een nog hogere prijsverhouding tussen beide edelmetalen dateert al van 1991, toen de Golfoorlog woedde en de ratio even boven 100 piekte. De goud-zilverratio bevindt zich nu al het grootste deel van het jaar boven de grens van 80. Dat is heel uitzonderlijk, aangezien het gemiddelde van de voorbije vier decennia 56 bedraagt.

Zilver is historisch bekeken ook erg goedkoop in verhouding tot andere grondstoffen zoals ruwe olie. Toch is er hoop voor het goedkoopste edelmetaal. De voorbije weken lijkt een einde te komen aan de opmars van de Amerikaanse munt. De dollarindex bereikte in augustus het hoogste niveau in meer dan een jaar. De markt heeft de renteverhogingen van dit jaar al ingeprijsd. Een verdere klim van de Amerikaanse munt moet dus komen van beter dan verwachte macro-economische cijfers. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat de speculatieve geldstromen omkeren en dus ook de hoge shortpositie in edelmetalen wordt afgebouwd. Hoe dan ook is het neerwaartse prijsrisico bij zilver beperkt.

Partner Content