Alternatieve trackers in zilver

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De vraag naar zilver stijgt weer en de vooruitzichten voor het edelmetaal zijn goed.

Toen de goudprijs vorige maand onder 1300 dollar daalde, kon zilver standhouden boven het jaardieptepunt. Dat was een positief signaal en zilver presteerde de voorbije weken beduidend beter dan goud. Daardoor is de goud/zilverratio teruggevallen naar 76, het laagste niveau sinds december. Tussen februari en mei lag de prijsverhouding tussen beide edelmetalen het grootste deel van de tijd boven 80, ver boven het historische gemiddelde van 55.

Grotere vraag

De prijsvolatiliteit bij zilver is traditioneel de grootste van alle edelmetalen, maar de voorbije maanden bewoog het goedkoopste edelmetaal in een erg nauwe prijsvork. Fundamenteel ziet het er nochtans goed uit voor zilver. De marktonderzoeker Metals Focus voorspelt voor 2018 een toename van de vraag met 2 procent, terwijl het aanbod met 1 procent zou groeien. De juwelenindustrie trekt aan en ook de vraag naar zilveren staven en munten, die vorig jaar een tienjarig dieptepunt bereikte, neemt opnieuw toe. Daarbij is de zonnepanelenindustrie de snelst groeiende niche.

Alternatieven voor SLV

Tot nu toe werd in deze rubriek de iShares Silver Trust (tickersymbool SLV) besproken wanneer het over zilver ging. Die tracker kan (tijdelijk?) niet meer worden (bij)gekocht zolang de uitgever BlackRock niet aan de Europese PRIIP-verordening voldoet. Laat u echter niets wijsmaken: de deelbewijzen die u in portefeuille hebt, mag u gerust bijhouden. U kunt ze ook altijd verkopen.

Voor wie vandaag wil kopen, zijn er alternatieven beschikbaar om in zilver te investeren. De ETFS Physical Silver Tracker van de uitgever WisdomTree (die onlangs de activiteiten van ETF Securities overnam) voldoet wel aan de voorwaarden die Europa oplegt en noteert op verschillende beurzen onder verschillende valuta. Op de London Stock Exchange is er een notering in Amerikaanse dollar en in Britse pond. De tracker noteert in euro op de beurzen van Milaan, Frankfurt en Euronext. De ISIN-code is wel telkens dezelfde (JE00B1VS3333). Op Euronext Amsterdam noteert de tracker met het tickersymbool PHAG. De door Deutsche Bank uitgegeven ETFS DAXglobal L&G Gold Mining ETF met ISIN-code IE00B3CNHG25 en tickersymbool AUCO op Euronext Amsterdam is bij sommige onlinebrokers wel te koop, maar bij andere dan weer niet.

Partner Content