Bosporus blijft in vuur en vlam

Dankzij de Wereldbeker voetbal eist de Russische president Vladimir Poetin de aandacht van de wereld op. Iemand die daar ook veel moeite voor doet, is zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Zij lijken tegenwoordig trouwens goede maatjes. Dat is helemaal anders dan enkele jaren geleden, toen Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot, al dan niet in het Turkse luchtruim.

Dezer dagen kijkt zowel de politieke als de financiële wereld naar het verbindingsland tussen Europa en Azië. Politiek omdat op zondag 24 juni er presidentsverkiezingen zijn, waarmee Erdogan zijn macht zowat absoluut probeert te maken. De financiële wereld omdat de Turkse lira de voorbije weken opnieuw zwaar is gedaald. Ze behoort dit jaar tot de slechtst presterende munten ter wereld. Daarover meer in de obligatierubriek.

En nochtans is en blijft Turkije een land met gunstige perspectieven op zeer lange termijn, want een heel jonge (25% van de bevolking is tussen 0 en 15 jaar) een snelgroeiende bevolking. De Verenigde Naties classificeren Turkije als een land met een hoge menselijke ontwikkeling. De Turkse economie kent een stevige groei, maar ook een hoge inflatie en een flinke portie buitenlandse schuld.

Maar al enkele jaren staat de Bosporusin brand. Alles draait rond de president. Ooit de hervormer, de inspirator van het ‘Turkse groeiwonder’, maar na een decennium macht is hij vervallen tot een eigengereide potentaat, een zonnekoning omgeven door smeuïge corruptieverhalen die een presidentieel regime probeert te installeren.

Turkse aandelen zijn spotgoedkoop gewaardeerd.

Langetermijnkans

De val van de Turkse lira is al jaren bezig. Met 0,188 lira voor 1 euro staat die op minder dan de helft van het niveau van vijf jaar geleden. De duik van de munt maakt de exporteconomie wel competitiever en verhoogt de aantrekkelijkheid van Turkije als vakantieland. Het is dus niet per se een slechte zaak voor de Turkse beurs, wel integendeel. De Borsa Istanbul 100-index zakte dit jaar weliswaar ruim 15 procent door de heisa rond de centrale bank, maar staat ongeveer op het niveau van twaalf maanden geleden en zelfs 25 procent hoger dan twee jaar geleden, uiteraard in Turkse lira.

Turkse aandelen zijn spotgoedkoop tegen gemiddeld amper 7 keer de verwachte winst 2018, de helft goedkoper dan de grote Europese aandelen (14 keer de verwachte winst 2018). Deceuninck vinden we een beloftevol en kansrijk bedrijf, dat we in de gaten houden. Voor hen is Turkije een cruciale markt (32% van de omzet is Turkije en de andere opkomende markten). Het gesloten en dus beursgenoteerde fonds Turkish Investment Fund (ISIN-code US9001451031) werd eind vorig jaar geliquideerd wegens gebrek aan interesse. Er rest de particuliere investeerder nu nog het afgeleid product Turkije Certificaat (17,67 euro; ISIN-code NL0000458198) van BNP Paribas, dat zich baseert op de DJ Turkey Titans 20-index, de Bel-20 van de Turkse beurs zeg maar. Het certificaat is in euro noteert ruim 35 procent lager dan de piek van vorig jaar. Een langetermijnkans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content