Beleggerscompetitie 2017

© Getty Images/iStockphoto

'Gedisciplineerd de strategie blijven volgen'

'Gedisciplineerd de strategie blijven volgen'

Stefaan Goossens heeft de Beleggerscompetitie 2018 gewonnen. Zijn portefeuille 'beursrebel' sloot de wedstrijd af met een winst van 29,07 procent.

Beleggerscompetitie: De grote sprong voorwaarts

Beleggerscompetitie: De grote sprong voorwaarts

De spelers hebben er lang op moeten wachten, maar voor de eerste keer in de Beleggerscompetitie konden ze echt vlammen. Dat was het gevolg van de meevallende uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, waar zoals verwacht Emmanuel Macron en Marine Le Pen het pleit wonnen. Op zondag 7 mei moeten ze nu tegen elkaar in het strijdperk treden om uit te maken wie de volgende president zal worden. Wel moesten de spelers hun posities al vrijdag hebben ingenomen hebben, want maandag gingen de Europese aandelenmarkten zo furieus van start dat degenen die de boot hadden gemist achter de feiten aanliepen. De vorige leider, De lustige pauw, verkeerde in dat geval, maar het pleit voor zijn beleggingsinzicht dat hij op het einde van de week opnieuw was opgeklommen tot de vijfde plaats in het algemene klassement.

Beleggerscompetitie: Focus op Frankrijk

Beleggerscompetitie: Focus op Frankrijk

Omdat de aandelenmarkten gesloten waren op paasmaandag telde ook deze spelweek slechts vier dagen. Alhoewel de Amerikaanse president Trump in een nieuw rapport van psychiaters "gevaarlijk geestesziek" wordt genoemd, ging alle aandacht toch uit naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen die op zondag 23 april plaatsvond. Het horrorscenario van de markten was dat de ultrarechtse Marine Le Pen en de ultralinkse Jean-Luc Mélenchon samen de tweede ronde zouden bereiken. Beiden zijn immers voorstander van een frexit, een uitstap van Frankrijk uit de Europese Unie.

Beleggerscompetitie: De onvermijdelijke Trump

Beleggerscompetitie: De onvermijdelijke Trump

Na het bombardement met gifgas in Syrië besloot de Amerikaanse president de regering Bashar al-Asssad een lesje te leren door een militair vliegveld te bombarderen. Die actie had merkwaardig genoeg weinig invloed op de beurzen.

Aflossing van wacht aan de kop: DriesB winnaar zesde weekklassement +8,21%

Aflossing van wacht aan de kop: DriesB winnaar zesde weekklassement +8,21%

Tijdens de afgelopen week gebeurde andermaal niet bijzonder veel. Het resultatenseizoen liep ten einde op 31 maart 2017, maar veel sensationeels hielden de laatste publicaties niet in. Toch werden aandelen als Daimler en Exmar door de beleggers naar het strafbankje gezonden, terwijl bpost klappen kreeg omdat de BIPT weigerde om de prijs voor postzegels te verhogen. Hoewel de Amerikaanse Nasdaqbeurs opnieuw topkoersen bereikte, was dat niet het geval voor de prestigieuze Dow Jones Industrials Index. Die ondervindt nog steeds de nadelige gevolgen van het afblazen van Trumpcare. Bovendien wil de ex-adviseur van Trump, Michael Flynn, onthullingen brengen in ruil voor immuniteit. Ook dat voornemen kan de nieuwe Amerikaanse president in nauwe schoentjes brengen.

Beleggerscompetitie: Stilte voor de storm

Beleggerscompetitie: Stilte voor de storm

De deelnemers aan de Beleggerscompetitie die hebben ingespeeld op dalende koersen - zoals tompau, de winnaar van het tweede weekklassement - gooiden hoge ogen. We verwachten grotere schommelingen op de beurzen in de loop van de komende weken.

Beleggerscompetitie: Op kousenvoeten hoger

Beleggerscompetitie: Op kousenvoeten hoger

Het belangrijkste nieuwsfeit van de afgelopen week was het resultaat van de Nederlandse verkiezingen. Omdat het populisme een halt werd toegeroepen, steeg de Nederlandse aandelenmarkt. De onvermijdelijke Donald Trump toonde zijn spierballen aan Noord-Korea, maar dat had minder invloed op de beurzen. Het resultatenseizoen loopt stilaan ten einde, maar er kunnen nog verrassingen aankomen. De vierde weekprijs werd in de wacht gesleept door de portefeuille chilipeper, die in één week 8,73 procent hoger fietste. Weliswaar is een gedeelte van die performance te danken aan het uitnodigen van vrienden en het meespelen met de dagelijkse quiz, maar het blijft een prima prestatie. In de algemene rangschikking veranderde weinig. Succes-sie behoudt de leiding en in de top vijf vonden nauwelijks verschuivingen plaats.

Beleggerscompetitie: Gestaag hoger

Beleggerscompetitie: Gestaag hoger

Een gekende beurswijsheid luidt dat een hausse wordt gebouwd op een muur van zorgen. Dat lijkt ook dit jaar het geval, maar ondanks de nodige onzekerheid blijven de beurzen stijgen. In de Verenigde Staten rijgt de Dow Jones zelfs de records aan elkaar. In de afgelopen week vertoonden de aandelenmarkten niet echt vuurwerk, maar toch slaagde de winnaar van de weekprijs, de portefeuille Pex, erin om op één week tijd zijn portefeuilletotaal met 7,90% op te krikken. In de algemene rangschikking bleef succes-sie aan de leiding en dat is een fraaie prestatie in de wetenschap dat meer dan 20.000 spelers hem het vuur aan de schenen willen leggen.

Beleggerscompetitie van Trends.be gaat op volle kracht

Beleggerscompetitie van Trends.be gaat op volle kracht

Het leuke van beleggen is dat geen enkele week op een andere lijkt. Waar tijdens de eerste week weinig animo op de aandelenmarkten heerste, veranderde dat deze week waarbij woensdag uitgroeide tot de topdag.

Beleggerscompetitie 2017: een rustige start

Beleggerscompetitie 2017: een rustige start

Bij de Beleggerscompetitie, het jaarlijkse initiatief van Trends en Keytrade Bank, zorgden de spelers nog niet voor vuurwerk tijdens de eerste week.