De hoge bomen bij Facebook

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Net als Tesla is Facebook een soort cultaandeel. Er zijn grote voorstanders en daar staan rabiate tegenstanders tegenover. Als optiebelegger kunnen we proberen munt te slaan uit die dualiteit.

Zo kunnen we op korte termijn (maximaal drie maanden) proberen geld te verdienen aan een koersherstel na de klap (beurswaarde -119 miljard dollar) die er kwam omdat het omzetcijfer eens niet aan de verwachtingen voldeed en het socialemediabedrijf de winstmarges lager dient in te schatten (zie aandelenstuk). Op langere termijn (12 maanden) bekeken lijkt het plafond in marges bereikt en dat zal de waardering van het aandeel onder druk zetten.

Kortetermijnherstel

Koop de call oktober 2018 met uitoefenprijs 190 dollar @ 6,45 dollar

Dit contract is een eenvoudige manier om resoluut à la hausse te gaan. We rekenen erop dat het Facebook-aandeel de klap van eind juli nog te boven komt. De koers is al redelijk hersteld van het dipje rond 170 dollar. Op 210 dollar wacht een forse weerstand. Dat is zo’n 15 procent boven de huidige koers. Onze gekochte call zou in dat geval minstens 20 dollar waard zijn (210 – 190). Als we de betaalde premie daarop in mindering brengen, verdienen we tenminste 13,55 dollar (20 – 6,45). Maar het kan (veel) meer zijn als de aandelenkoers snel weer hogere regionen opzoekt. Mocht er integendeel weer sneller dan verwacht slecht nieuws komen, dan bedraagt het maximale verlies op dit contract de inzet.

Begin van de neergang

Zoals gezegd, kan de zwanenzang van Facebook op Nasdaq begonnen zijn met de aankondiging dat de winstmarges gevoelig zullen dalen. Bezitters van de aandelen kunnen daarop vooruitlopen door het schrijven van callopties. Die leveren vandaag mooie premies op. Wat te denken van de call juni 2019 met uitoefenprijs 190 dollar? Die brengt 20 dollar premie op. Maar het schrijven van calls is alleen voor bezitters van de onderliggende aandelen. Wie er geen bezit, kan een put kopen met een langere looptijd.

Koop de put juni 2019 met uitoefenprijs 175 dollar @ 12,60 dollar

Dit contract levert gegarandeerd winst op zodra de beurskoers van Facebook richting 162 dollar beweegt. Maar als het bedrijf de komende maanden met teleurstellend nieuws moet uitpakken, kan er al sneller winst op het contract zitten. Rond 155 dollar wacht een eerste technische steunzone. Maar als die het begeeft, kan het in één ruk richting 120 dollar gaan. Dat zou pas bingo zijn voor dit contract.

Partner Content