Herstel Schlumberger zet door

. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Frans-Amerikaanse oliedienstenreus heeft over het eerste kwartaal de verwachtingen waargemaakt. Schlumberger is bovendien goed geplaatst om van het herstel van de markt te genieten.

In het eerste kwartaal van 2018 heeft de oliedienstengigant aan de verwachtingen kunnen voldoen, ook was de initiële koersreactie lichtjes negatief. Dat had ook te maken met de goede prestatie van het aandeel in de dagen voordien. Al vinden we dat koersherstel niet meer dan normaal, gezien de grote achterstand die de oliedienstenaandelen nog steeds hebben op fraaie stijging van de olieprijs van de voorbije maanden.

In de loop van 2017 hadden we een versnelling gezien in het herstel van de omzet en de winst bij Schlumberger. Die evolutie kreeg geen verlengstuk in de eerste drie maanden van dit jaar. Er was sprake van een omzet van 7,83 miljard dollar. Dat is weliswaar 14 procent beter dan de 6,89 miljard van het eerste kwartaal van 2017 en ook net boven de gemiddelde analistenverwachting van 7,81 miljard dollar, maar in het laatst kwartaal van vorig jaar bedroeg de omzet 8,18 miljard dollar. Daar bleef Schlumberger in het eerste kwartaal 4 procent onder.

Bij de winst zien we hetzelfde beeld. Als we tenminste de overname- en integratiekosten uit de resultaten halen, evenals eenmalige waardeverminderingen, dan is sprake van een winstdaling van 0,48 dollar naar 0,38 dollar winst per aandeel ten opzichte van het vorige kwartaal (-21%). Dat is wel nog een fraaie sprong van 52 procent in vergelijking met de 0,25 dollar van het eerste kwartaal van 2017. De analistenconsensus was 37 dollarcent per aandeel.

De analisten verwachten dat het herstel ook de komende kwartalen doorzet. Voor 2018 is de consensus een omzetherstel richting 34,0 miljard dollar of bijna 12 procent meer dan de 30,4 miljard dollar van 2017, maar nog steeds ver van de piekomzet van 48,6 miljard dollar in 2014. Dat omzetherstel moet de winst per aandeel ook weer gevoelig doen klimmen naar 2,10 dollar per aandeel voor 2018, versus 1,14 dollar voor 2016 en 1,50 dollar voor 2017. Ter vergelijking, in 2014 was er nog 5,57 dollar winst per aandeel. Voor volgend jaar bedraagt de analistenconsensus al 3,08 dollar per aandeel.

Schlumberger is bijzonder goed geplaatst om van het marktherstel te profiteren. Het heeft de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken. Bovendien is het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf wereldwijde actief. In het eerste kwartaal haalde het ruim 62 procent van de omzet buiten Noord-Amerika. Dat zorgt voor de nodige risicospreiding. Een andere troef is dat het zijn klanten (vooral oliemajors) het grootste palet producten en diensten aanbiedt.

Opmerkelijk was dat Schlumberger enkele maanden geleden aankondigde niet langer te geloven in de markt van de seismiek (de verzameling en de interpretatie van gegevens over het aardoppervlak en het onderzoek van de onderlagen). De dochter WesternGeco haalt nog onvoldoende rendabiliteit met die activiteit.

Conclusie

De resultaten illustreren dat Schlumberger verder herstelt, al hadden we op toch nog iets betere cijfers gerekend van deze topper in de oliedienstensector. We moeten echter focussen op de wat langere termijn. De bedoeling van de opname in de voorbeeldportefeuille in december was in te spelen op het omzet- en winstherstel over langere termijn. De oliedienstensector in het algemeen heeft nog maar matig weten te profiteren van het prijsherstel van het zwarte goud. In historisch perspectief blijft de waardering van de kwaliteitswaarde bovendien aantrekkelijk, zodat we denken dat er nog (veel) hogere koersen aankomen.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 69,23 dollar

Ticker: SLB US

ISIN-code: AN8068571086

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 95,9 miljard dollar

K/w 2017: 42

Verwachte k/w 2018: 33

Koersverschil 12 maanden: -5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement: 2,9%

Partner Content