Herstelkansen op korte termijn bij Umicore

In de aanloop naar de bekendmaking van de resultaten op vrijdag 8 fabruari gaan we à la hausse voor Umicore.

Ook voor een aandeel als Umicore groeien de bomen niet tot in de hemel. Vorige zomer betaalden beleggers nog 53 euro voor een aandeel, nu nog amper 36 euro. Dat is 30 procent minder. Umicore heeft zich het jongste decennium met succes omgevormd tot een materiaaltechnologiegroep. Een aanzienlijk deel van de omzet komt uit milieuvriendelijke technologieën (materialen voor herlaadbare batterijen, autokatalysatoren) en de recyclage van edele metalen, waarin het de wereldleider is. De sector van de herlaadbare batterijen, zonnecellen, katalysatoren en recyclage heeft nog een enorm groeipotentieel. Bovendien wordt recyclage almaar meer een noodzaak omdat grondstoffen schaarser worden. Er is dus nog veel potentieel voor Umicore, maar de concurrentie zit niet stil. We stellen voor in aanloop van de resultaten (vrijdag 8/2) à la hausse te gaan. Dat kan, zoals geweten, op twee manieren: de defensieve methode (geschreven put) of de agressieve aanpak (gekochte call).


Geschreven put

Schrijf put Umicore juni met uitoefenprijs 36,00 euro @ 4,60 euro

De defensieve strategie draagt onze voorkeur weg. Zonder directe investering halen we een mooie premie van 4,60 euro binnen. Als de aandelenkoers een tijdje zijdelings beweegt, dan zal de tijdswaarde snel uit de premie verdwijnen. In dat geval _ en ook als de koers niet sterk daalt of, à fortiori, stijgt _ zitten we in het winnende kamp. Bij een forse terugval moeten we misschien aandelen Umicore kopen. We betalen dan 36 euro per aandeel. Aangezien we 4,60 euro ontvangen hebben, betalen we ‘slechts’ 31,4 euro per aandeel. Dat is ongeveer 14 procent minder dan de huidige koers.


Gekochte call

Koop call Umicore juni met uitoefenprijs 38,00 euro @ 2,40 euro

We betalen een premie van 2,40 euro en maken winst zodra de aandelenkoers van Umicore boven 40 euro stijgt. Dat is een stijging van ongeveer 6 procent. De eerste weerstand ligt echter pas rond 42 euro. Als de koers dat niveau bereikt, zal onze call op zijn minst 4 euro waard zijn. Dat is een rendement van meer dan 60 procent. Bij een terugval van de aandelenkoers wacht een steunzone rond 33 euro. Als dat gebeurt en we doen niets, dan verliezen we de hele inzet van 2,40 euro. Maar zover laten we het niet komen. Als we denken dat een daling richting 33 euro onafwendbaar is, rollen we de call door. Dat betekent dat we dat contract verkopen voor het waardeloos wordt en een call kopen met een vervaldatum die verderaf ligt.

Opgelet: de handel in opties op Belgische aandelen is doorgaans erg beperkt. Daarom limiteer u het best steeds uw orders.

Partner Content