Afscheid van goud

De internationale beleggersgemeenschap zit in een comfortzone. Beleggingen in goud zijn daardoor uit de gratie gevallen.

Standard Chartered wil de beste internationale bank zijn voor particulieren en bedrijven die in Azië, Afrika en het Midden-Oosten bankzaken willen doen. Vorig jaar haalde de Britse grootbank 88% van haar operationele inkomsten uit die regio’s. Het aandeel is dus duidelijk een play op de groei van het bankwezen in de opkomende landen. Op korte termijn zal de groei wat minder uitgesproken zijn (de bedrijfstop mikt op 7 à 9% inkomstengroei), maar op lange termijn blijft de ambitie een dubbelcijferige inkomstengroei en een dito jaarlijkse winstgroei per aandeel te halen. De timing van de aankoop was wat ongelukkig, maar tegen amper 10 keer de verwachte winst voor dit jaar beklemtoont de markt te veel de vertraagde groei op korte termijn. Het advies blijft dan ook ‘koopwaardig’ (rating 1B).

De koers van de Zwitserse gewasbeschermingskampioen Syngenta is nog wat verder gedaald sinds onze bespreking en onze adviesverhoging naar ‘koopwaardig’ (zie ‘Flash’ in 47B). Het aandeel staat dicht bij de bodem van de afgelopen twaalf maanden. Een aantrekkelijk niveau voor een aankoop voor de voorbeeldportefeuille. Eén probleem: we beschikken niet meer over de liquiditeiten om die aankoop te doen. Dus moeten we keuzes maken.

We stellen vast dat de internationale beleggersgemeenschap in een comfortzone zit: er heerst groot vertrouwen in de centrale banken, er is geen onmiddellijk risico op inflatie en de geopolitieke spanningen zijn afgenomen. Beleggingen in (papieren) goud zijn uit de gratie gevallen. De druk op het edelmetaal – deels beïnvloed door grote internationale instituten als Goldman Sachs en JP Morgan – zal wellicht nog enige tijd aanhouden. Vandaar dat we de keuze maken om tijdelijk afscheid te nemen van onze positie in de tracker Lyxor Gold Bullion Securities (rating 3C), om plaats te ruimen voor Syngenta.

Partner Content