Anfield verkoopt Mayaniquel

Anfield Nickel kiest dan toch niet voor een kapitaalverhoging en een ontwikkeling op lange termijn, maar voor een onmiddellijke verkoop van het Mayaniquel-project.

Sinds de publicatie van het vorige nummer heeft er een belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden bij Anfield Nickel. Het management kiest dan toch niet voor een kapitaalverhoging en een ontwikkeling op lange termijn, maar voor een onmiddellijke verkoop van het Mayaniquel-project aan Cunico Resources. Gezien de geringe liquiditeitspositie, heeft die deal helaas iets van een gedwongen verkoop. Dat betekent dat de voorwaarden niet erg aantrekkelijk zijn, te meer omdat de totale verkoopwaarde pas over vijf jaar helemaal duidelijk zal zijn, want ze wordt in belangrijke mate bepaald door de evolutie van de nikkelprijs de komende jaren.

De komende vijf jaar is er een jaarlijkse betaling van 3 miljoen USD en dan nog een betaling van 28 miljoen USD na vijf jaar. Die laatste betaling kan nog worden verhoogd, afhankelijk van de gemiddelde nikkelprijs van de komende vijf jaar. De coëfficiënt is de gemiddelde nikkelprijs de komende vijf jaar, gedeeld door 14.000 USD (de laagste nikkelprijs per ton over de voorbije tien jaar). Concreet: als de huidige nikkelprijs rond 18.000 USD per ton ook de gemiddelde nikkelprijs voor de komende vijf jaar is, is de waarde van het bod 56,4 miljoen USD of 62 miljoen CAD, wat overeenkomt met 1,35 CAD per aandeel. Als de nikkelprijs de komende jaren hoger gaat, dan stijgt de waarde van het bod. Omgekeerd daalt ook de waarde als de nikkelprijs zou zakken.

De laatste maanden is de nikkelprijs aan het stijgen door een exportverbod in Indonesië, maar dat zegt natuurlijk nog niet veel over de gemiddelde nikkelprijs de komende vijf jaar. De gemiddelde nikkelprijs over de voorbije tien jaar was 20.100 USD. Die prijs zou overeenkomen met een waarde van 61,7 miljoen USD, of bijna 68 miljoen CAD (bijna 1,50 CAD per aandeel). Dat is natuurlijk niet de deal die wij de voorbije jaren voor ogen hadden. Donderdag en vrijdag bleef het aandeel geschorst. We handhaven onze verkooplimiet, omdat de waarde van het bod in belangrijke mate afhangt van een onzekere prijs ver in de toekomst.

Omzetgroei bij UCB

De tradingupdate van Tubize-dochter UCB over het eerste kwartaal bevestigt de goede gang van zaken bij het Belgische biofarmabedrijf. In het eerste kwartaal was er een omzetstijging van 5%, tot 840 miljoen EUR (zelfs +9% tegen constante wisselkoersen). Al moeten we daaraan toevoegen dat het eerste kwartaal van vorig jaar uitzonderlijk zwak was door de barre weersomstandigheden, en dat de gemiddelde analistenverwachting met 868 miljoen EUR nog wat hoger lag.

De stevige groeitrends bij de drie nieuwe stermedicijnen Cimzia, Vimpat en Neupro werden bevestigd, en daarover gaat het in de eerste plaats bij UCB. Het trio zag zijn omzet met 29% toenemen (+33% bij constante wisselkoersen), tot 318 miljoen EUR. Door de sterke groei in Japan houdt de verkoop van Keppra stand, ondanks het patentverval in de Verenigde Staten en Europa (-2%).

UCB bevestigde de doelstellingen voor het volledige boekjaar van een omzetstijging tot 3,5 à 3,6 miljard EUR en een recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) tussen 740 à 770 miljoen EUR (was 689 miljoen in 2013; +7,5 à 12%). UCB is stilaan een duur aandeel, maar gelukkig kunnen we het met een korting van 38% verwerven via Tubize (rating 2A).

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

? Adidas: Duits kwaliteitsaandeel versterkt voorbeeldportefeuille

? Bolloré: degelijke jaarresultaten; stabiel dividend; Afrika blijft hot voor beleggers

? Casino: kreeg koopadvies van JPMorgan; omzetcijfers Q1 op 14 april na beurs (zie boven)

? Coca-Cola: resultaten Q1 gunstig onthaald; positie verder aangevuld

? Henkel: Duits kwaliteitsaandeel versterkt voorbeeldportefeuille

? Intel: resultaten Q1 neutraal onthaald

? LVMH: meevallende omzetcijfers Q1 (zie elders)

? SABMiller: overnamedoelwit voor combinatie AB InBev-Carlsberg?

? Standard Chartered: kreeg een adviesverhoging van Berenberg Bank

? Telefonica: cijfers Q1 op 9 mei

? Volkswagen pref.: kwartaalcijfers op 29 april

? Yum! Brands: herstel in China deed resultaten herstellen

Thema energie

? Fred Olsen Energy: stijgende kosten zetten koers op jaardieptepunt (zie elders)

? Royal Dutch Shell: resultaten Q1 op 30 april; positie wordt aangevuld

? Schlumberger: resultaten Q1 bevestigen sterke groei (zie elders)

? Uranium Participation: inspelen op herstel uraniumprijs

Thema goud en metalen

? Anfield Nickel: verkooplimiet

? Lumina Copper: Ross Beaty heeft weer aandelen bijgekocht

Thema landbouw

? Deere & Company: aandeel is aan herontdekking toe

? Nutreco: trading update Q1gematigd positief onthaald; weldra bespreking

? Syngenta: trading update Q1 werd een meevaller; bespreking in volgend nummer

? Tessenderlo: mooi koersherstel na koopadvies van ABN Amro en koersdoel van 26 EUR

Thema vergrijzing

? Essilor: omzetcijfers Q1 op 29 april

? Novo Nordisk: koers op dreef; inkoopprogramma eigen aandelen; resultaten Q1 1 mei

? Sanofi: uitkijken naar herstel resultaten in 2014; resultaten Q1 29 april

? Thrombogenics: volgens Bloomberg zijn er 6 kandidaat-overnemers; waarde geschat op 26 EUR per aandeel

? Tubize (fin): UCB blijft op recordkoers na trading update Q1 (zie elders)

Partner Content