Asian Citrus schuttert

Het vertrek van CFO Eric Sung is het zoveelste nieuws dat de wenkbrauwen doet fronsen bij Asian Citrus.

Eind vorige week raakte het plotse vertrek van Eric Sung bij Asian Citrus bekend. Hij mocht worden beschouwd als de nummer twee van het bedrijf. Zo vervulde hij onder meer de functie van financieel directeur (CFO). Er werd al een interim-CFO aangesteld, maar het is wel het zoveelste nieuws dat de wenkbrauwen doet fronsen bij Asian Citrus. Het persbericht heeft het over een persoonlijke keuze, zonder verdere toelichting. Het lijstje met minder fraai nieuws begint het voorbije anderhalf jaar aan te groeien.

Op zich zou Asian Citrus Holdings een sterk groeiverhaal moeten zijn. De grootste sinaasappelplantage-eigenaar en -exploitant van China mikt op het hogere segment van de kwaliteitssinaasappelen. Hij beschikt over twee operationele plantages (Hepu en Xinfeng) en daar komt weldra nog een derde operationele plantage bij (Hunan; eerste oogst verwacht in 2014). Met de overname van Beihai BPG kwam daar nog de verkoop van tropische vruchtensappen bij (sinaasappelen, passievrucht, mango, papaja’s…). Maar de resultaten vallen nu al een hele tijd tegen. Er waren begin dit jaar nog teleurstellende halfjaarresultaten voor het boekjaar 2012-2013 (afsluitdatum 30/6). Door slechte weersomstandigheden is de Hepu-plantage getroffen door een infectieziekte bij de sinaasappelen (‘citrus cancer’), die de opbrengst van de zomeroogst behoorlijk zal aantasten. Vandaar dat contracten werden afgesloten voor 18% minder ton dan 12 maanden geleden.

Voor de eerste 6 maanden van het boekjaar was de winst per aandeel van 2,6 naar 2,0 pence (GBp) gezakt. De analistenconsensus voor het volledige boekjaar blijft dalen, van 5,2 pence per aandeel bij de halfjaarcijfers naar intussen 4,6 pence of een daling met 24% ten opzichte van het vorige boekjaar. Gezien de lage waardering hebben we tot nog toe geduld geoefend, maar het lijkt nu nog voor enige tijd ‘ dead money’ (niet renderend, slapend geld). Dus enkel wie echt naar de zeer lange termijn kijkt, kan het aandeel aanhouden (rating 3C). Maar ook gezien de marktomstandigheden leggen we een verkooplimiet. We kijken naar betere kansen op kortere termijn.

Partner Content