De afgelopen jaren steeg de koers van Bolloré gestaag zonder grote schommelingen. Daarin kwam de jongste weken serieus verandering.

Alle kooporders werden dinsdag uitgevoerd. Net op tijd. Met een order voor het fors teruggevallen First Quantum Minerals zetten we ons beleid van geleidelijk aan weer kopen voort.

De afgelopen jaren steeg de koers van Bolloré gestaag zonder grote schommelingen. Daarin kwam de jongste weken serieus verandering. Eerst was er de paniek rond het ebolavirus, al vindt slechts 5% van de activiteiten in Afrika plaats op de drie zwaar getroffen landen (Liberia, Sierra Leone en Guinee). De aanleiding voor een verdere terugval is de aankondiging dat de holding een vrijwillig bod uitbrengt op de aandelen van Havas, de op vier na grootste advertentiegroep ter wereld, die het nog niet in bezit heeft.

Bolloré kocht tien jaar geleden al een belang van 20% in Havas. Het heeft dat pakket de voorbije jaren direct en indirect uitgebreid tot 36,2%. Het is enkel de bedoeling een meerderheidsbelang (boven 50%) te verwerven. Het is een bod via de omruil van aandelen, waarbij eerst het Bolloré-aandeel in 100 wordt gesplitst, waarna 5 Havas-aandelen kunnen worden ingeruild voor 9 Bolloré-aandelen. De bedoeling is het bod in de periode december 2014-januari 2015 te laten lopen.

De markt ziet weinig heil in de transactie. De focus van investeerders ligt meer op Afrika, minder op de communicatie- en mediapoot. Nochtans lijkt het maar een kwestie van tijd alvorens ook het belang in Vivendi wordt opgetrokken. Op basis van een faire waarde van 490 EUR (weldra dus 4,9 EUR) per aandeel blijft het aandeel koopwaardig (rating 1B). We behouden de positie in de voorbeeldportefeuille voor lange(re) termijn.

Partner Content