Een spannende week

De Federal Reserve kondigt mogelijk al op haar meeting van dinsdag of woensdag de start van de tapering aan.

De internationale financiële markten staan voor een belangrijke week. Deze week is het precies vijf jaar geleden dat de Amerikaanse bank Lehman Brothers over de kop ging. Om een implosie van het financiële systeem te vermijden, begonnen de centrale banken een extreem soepel monetair beleid te voeren. Aanvankelijk was dat als uitzonderlijk en tijdelijk bedoeld, maar vijf jaar later houden ze het nog altijd aan. Maandelijks koopt de Amerikaanse centrale bank voor 85 miljard USD obligaties op. De Amerikaanse economie is echter aan de beterhand, zodat Ben Bernanke de markten sinds mei voorbereidt op de ‘tapering’, het verminderen van dat massieve inkoopprogramma. De analisten zijn verdeeld, maar een meerderheid houdt er rekening mee dat de Federal Reserve al op de meeting van vandaag (dinsdag) en morgen (woensdag) de start van de tapering zal aankondigen.

In elk geval komt er meer duidelijkheid over hoe de Fed het vervolg van haar monetaire beleid ziet. En vooral is het dan van belang om te kijken hoe de verschillende belangrijke financiële markten -aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen- daarop zullen reageren. We wachten op die reactie om meer klaarheid te brengen in de evolutie voor de thema’s ‘consumptie middenklasse’ en ‘bescherming’.

Enkele weken geleden maakte Tessenderlo Group teleurstellende halfjaarresultaten en weinig inspirerende vooruitzichten bekend. Vooral de ontgoochelende cijfers bij dochter Akiolis (verwerking van dierlijk en plantaardig afval) door de veel grotere concurrentie bij de ophaling van volumes in Frankrijk deden het aandeel geen goed. De koers viel terug tot het laagste peil in 20 jaar, maar heeft zich wat hersteld. Bovendien is het duidelijk dat het transformatieproces wordt voortgezet. Tessenderlo Group kondigde vorige week aan dat het Eurocell, zijn profielenactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk, verkoopt aan de private-equitygroep H2 Equity Partners. De verkoop omvat onder meer drie productiesites en het gaat om bijna duizend personeelsleden. Met die verkoop is de uitstap uit de profielenactiviteit volledig afgerond.

De focus van de groep komt zo nog meer te liggen op voeding, landbouw, watermanagement en bioreststoffen. De groep zit nog altijd in een proces van volle transformatie, waarbij 2013 het zoveelste overgangsjaar is. We blijven echter geloven in het potentieel op langere termijn. Een opportunistische aankooplimiet om onze positie goedkoper aan te vullen, zit dan ook nog steeds in de kaarten (rating 1C). Niet vergeten dat normaal gesproken het belang van 27,6% van SNPE (zeg maar de Franse overheid) weldra wordt overgenomen tegen 22 EUR per aandeel door Picanol.

In tegenstelling tot sectorgenoot Lumina Copper zit er maar weinig leven in het aandeel van Anfield Nickel. Het geduld van de aandeelhouders wordt nog altijd erg op de proef gesteld. De huidige afkeer van de grondstoffenmarkt vergemakkelijkt de opdracht van referentieaandeelhouder Lumina Capital van Ross Beaty (35% van de aandelen) niet om het Mayaniquel-project in Guatemala te verkopen. Ondanks het feit dat een nieuwe, onafhankelijke studie eind oktober 2012 de actuele waarde (NPV) van het nikkelproject deed toenemen tot 1,39 miljard CAD (32,2 CAD per aandeel). Het verkoopproces is niet dood en begraven, maar het blijkt bijzonder moeilijk om met de kandidaat-koper alle plooien glad te strijken en de deal te sluiten. We koesteren nog even geduld, omdat een deal tegen minstens het dubbele van de huidige (bodem)koers mogelijk moet zijn (rating 1C).

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema Bescherming

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50: weerstand op 2835 punten onder druk; Fed-meeting cruciaal voor korte termijn

Lyxor ETF Short CAC40: weerstand op 4100 punten onder druk; Fed-meeting cruciaal voor korte termijn

Proshares Short QQQ:technologiebeurs Nasdaq even op recordpeil; wel druk van Apple

Proshares Short S&P500: eerste gedeeltelijke verkoop en nieuwe verkooplimiet

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

Boskalis: bekendmaking derdekwartaalcijfers op 15/11

Thema (alternatieve) energie

Areva: ondertekende servicecontract met Amerikaans nutsbedrijf PSEG Nuclear

Fred Olsen Energy: op 29/10 cijfers voor derde trimester

Schlumberger: publiceert resultaten over derde kwartaal op 18/10

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal blijven intact

Lumina Copper: koersherstel in anticipatie op nederlaag voor Peronisten van presidente Cristina Fernandez de Kirchner bij parlementsverkiezingen in oktober

Lyxor Gold Bullion: goudprijs weer onder druk in afwachting van Fed-meeting

Thema landbouw

CF Industries: maakt cijfers derde kwartaal bekend op 5/11

Deere&Company: bekijkt alternatieven voor afdeling waterirrigatie

Tessenderlo:verkoop profielactiviteiten afgerond

Thema vergrijzing

Sanofi: belangrijk nieuws op komst; middel tegen MS Aubagio goedgekeurd voor Europa

Thrombogenics: koersval lijkt gestopt

Partner Content