Essilor springt in het oog

Begin dit jaar hebben enkele beurshuizen het aandeel van Essilor herontdekt.

We zijn het jaar begonnen met een volledig belegde voorbeeldportefeuille. Dat maakt dat we eerst participaties moeten verkopen, of toch minstens afbouwen, voordat we een nieuwe waarde kunnen aanschaffen. Dat vertraagt het proces een beetje. We maken er geen geheim van dat we op vinkenslag liggen voor Intel. Donderdag maakt de grootste producent van halfgeleiders ter wereld zijn kwartaalcijfers bekend. Die kunnen een koopkans bieden. We hebben al de helft van de positie in Areva verkocht. Maar dat is nog niet genoeg om eventueel een volwaardig belang (circa 4%) te kunnen nemen in Intel.

Vandaar dat we een klein deel (25 van 125 aandelen) van onze participatie in Tubize in de verkoop zetten. De voorbije drie maanden is het Tubize-aandeel gestegen met circa 18%, en dat willen we gedeeltelijk verzilveren. De rest blijft rustig zitten. Ook ons belang in Boskalis gaan we verder verminderen. Het aandeel heeft de afgelopen maanden zeer goed gepresteerd en heeft ons koersdoel van 38 EUR eigenlijk al bereikt. Tegen ongeveer 15 keer de verwachte winst voor 2014 is de onderwaardering ook grotendeels weggewerkt. Als de jaarcijfers, die worden bekendgemaakt op 13 maart, geen nieuwe inzichten opleveren, is een verwijdering uit de voorbeeldportefeuille erg waarschijnlijk. Misschien gebeurt het al daarvoor, als zich een nieuwe gelegenheid voordoet.

Adviesverhoging

Het aandeel van Essilor werd midden december opgenomen in de voorbeeldportefeuille. De koers staat nu al bijna 15% hoger. We hadden het idee dat het nu of nooit was om het aandeel aan te schaffen, en dat blijkt ook zo te zijn. Begin dit jaar hebben enkele beurshuizen het aandeel herontdekt. Eerst was er Bank of America Merrill Lynch, met een adviesverhoging naar ‘kopen’ en een koersdoel van 91 EUR. Een dag later kwam ook Jefferies met een adviesverhoging naar ‘kopen’ en een koersdoel van zelfs 93 EUR.

De Franse onderneming is de wereldleider in lenzen en wordt gekenmerkt door een sterke groei. Essilor kon in 2012 dan ook voor het twintigste jaar op rij een hoger dividend betalen dan het jaar voordien. De passie en de drijfveer vanaf het begin is innovatie. Het bekende Amerikaanse businessmagazine Forbes nam Essilor voor het tweede jaar op rij op in de lijst van ’30 meest innovatieve bedrijven ter wereld’. Daarnaast mikt Essilor voor de komende jaren op een sterke groei in de opkomende landen, in de eerste plaats China. We namen het aandeel op in de voorbeeldportefeuille onder het thema vergrijzing. Ondanks de recente koersstijging blijft het aandeel ‘koopwaardig’ (rating 1B). Het blijft het uiteraard in de voorbeeldportefeuille.

Managementwissels slecht onthaald

Standard Chartered is een veel minder fraai verhaal. De Britse grootbank die ruim 80% van haar inkomsten uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten haalt, stelde tot nog toe enorm teleur. Vorige week werden dan ook enkele managementwissels bekendgemaakt. CEO Peter Sands blijft aan boord, maar onder meer CFO Richard Meddings werd de laan uitgestuurd. Ook wordt de structuur van de bank aangepast door het consumenten- en bedrijfsbankieren samen te voegen. De City in Londen reageerde opnieuw negatief. Dat deed ze ook, toen de erg zwakke cijfers over het derde kwartaal werden voorgesteld. Er blijken aanhoudende problemen in één land: Zuid-Korea.

We hadden ons de koersontwikkeling van de Britse grootbank natuurlijk anders voorgesteld. Maar we zien het Koreaanse probleem als lokaal en tijdelijk. Op lange termijn is er voldoende ruimte voor een dubbelcijferige, jaarlijkse winstgroei per aandeel. Vandaar dat we de situatie zullen uitzweten. Het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B) blijft dan ook gehandhaafd, de positie in de voorbeeldportefeuille ook.

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

? Alstom: halfjaarresultaten gunstig onthaald

? Bolloré: positie in Havas verder verhoogd

? Boskalis: koersdoel ongeveer bereikt; positie wordt afgebouwd

? Casino: overtuigende omzetcijfers derde kwartaal

? Michelin: heeft 13% koerspotentieel op basis van Bloomberg-consensus

? Pernod-Ricard: problemen bij concurrent Rémy Cointreau weegt op de koers

? Standard Chartered: managementwissel leidt tot nieuwe koersdaling (zie boven)

? Telefonica: profiteert van heropleving Spaanse beurs begin 2014

? Volkswagen pref.: resultaten derde kwartaal tonen verbeterde rendabiliteit

? Yum! Brands: aankoopadviezen van grote huizen

Thema energie

? Areva: hoop op gunstig nieuws uit Niger doet koers verder opveren; afbouw positie

? Fred Olsen Energy: koers in herstel; positie werd verstevigd

? Schlumberger: al op 17 januari cijfers vierdekwartaal- en jaarcijfers

Thema goud en metalen

? Anfield Nickel: onderhandelingen over verkoop Mayaniquel-project lopen nog altijd

? Lumina Copper: gesprekken over Taca Taca-project binnenkort wellicht weer opgestart

Thema landbouw

? CF Industries: denken aan MLP-structuur; ruim helft positie verkocht

? Deere & Company: inkoopprogramma eigen aandelen van 8 miljard USD; herontdekt

? Nutreco: inspelen op sterke groei van aquacultuur

? Syngenta: wereldtopper in gewasbescherming; nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille

? Tessenderlo:sterke man Luc Tack legt verkoopproces pvc-buizen stil

Thema vergrijzing

? Essilor: fraaie stijging sinds opname in de voorbeeldportefeuille (zie elders)

? Novo Nordisk: splitsing voor ADR-aandeel: vijf oude aandelen voor één nieuw aandeel

? Sanofi: positieve data van fase III-studie voor sarilumab, potentieel middel tegen reuma

? Thrombogenics: positief rapport in Canada zorgt voor koersherstel

Partner Content