Europa heeft nog inhaalpotentieel

© reuters

De Europese markten zouden de komende tijd beter weleens een stuk beter kunnen presteren dan het wereldgemiddelde. We zetten de belangrijkste argumenten daarvoor op een rij.

De eerstvolgende maanden wordt mogelijk winst van tafel gehaald op de Europese beurzen, na de sterke prestatie sinds het najaar van 2016. Maar dat kan kansen creëren om dit najaar het gewicht van de Europese aandelen te verstevigen in de beleggingsportefeuilles. We zetten de belangrijkste argumenten op een rij die de verwachting ondersteunen dat de Europese markten het beter zullen doen dan het wereldgemiddelde.


De politieke hemel is opgeklaard

Sinds 2011 sukkelde de Europese politiek van de ene crisis in de andere. Het begon met het bijna-faillissement van Griekenland, dat uitmondde in een heuse eurocrisis. Deels door de vluchtelingencrisis maakte het populisme een stevige opmars in de Europese politiek, maar de populistische partijen zijn er bij de Nederlandse en de Franse verkiezingen niet in geslaagd verder door te breken. Het leidde de jongste jaren wel tot een gebrek aan vertrouwen bij beleggers en ondernemers, zodat de Europese beurzen ver achterbleven op de prestatie van de Amerikaanse aandelenmarkten. Sinds de bodem in maart 2009 klom de Standard&Poor’s500-index met 260 procent, tegenover 140 procent voor de Stoxx600-index en een schrale 90 procent voor de Eurostoxx50-index.


Een duurzamer economisch herstel

Door de Europese politieke crisis, de oprukkende vergrijzing en het gebrek aan vertrouwen bij consumenten en bedrijfsleiders bleef de groei in de Europese Unie bijzonder laag. Enkele keren werd geflirt met een nieuwe recessie (twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei). Het probleem werd nog erger door vele jaren van dreigende deflatie (een daling van het algemene prijzenpeil). Zowel de economische groei als de inflatie zijn het afgelopen jaar hersteld. Niet spectaculair, maar wel voldoende om te spreken van een economische relance in Europa, met flink wat herstelpotentieel voor de Europese bedrijfswinsten.


Switch van obligaties naar aandelen

De jongste weken illustreren het: de Europese korte- en langetermijnrente kan de komende jaren maar één richting uitgaan, en dat is geleidelijk naar boven. Dalende obligatiekoersen betekenen dat obligatieportefeuilles verlies lijden. Dat vooruitzicht zet veel beleggers ertoe aan geleidelijk obligaties in te ruilen voor aandelen, zodat er intern, vanuit Europa, een bijkomende vraag naar aandelen ontstaat.


Grote onderwaardering tegenover Wall Street

Niet alleen vanuit Europa kan de vraag naar Europese aandelen toenemen, ook vanuit de rest van wereld, in de eerste plaats de Verenigde Staten. Europese aandelen zijn nog een stuk goedkoper dan Amerikaanse. Volgens de CAPE-ratio – de koerswinst in verhouding tot de gemiddelde winst over de voorbije tien jaar – noteert het doorsnee Europese indexaandeel met een koers-winstverhouding van 18, tegenover 30 voor een gemiddeld Amerikaans indexaandeel.

Partner Content