Fred Olsen blijft goedkoop

Wim Ver Elst Redacteur bij Trends

De beurzen waren de afgelopen week in de ban van een meevallend Amerikaans banenrapport over de maand april.

Het rapport was beter dan verwacht, maar ook weer niet zo fantastisch dat beleggers zouden beginnen twijfelen aan het vasthouden door de Federal Reserve (Fed) van de soepele monetaire politiek. We hadden dit eerlijk gezegd niet verwacht. Het doet de Inside Marktenindicator behoorlijk verbeteren (score van -15 naar -12), maar dat is nog niet voldoende om de bescherming af te bouwen. Voorlopig wordt die niet meer uitgebreid.

Na de tegenvallende resultaten voor het vierde kwartaal van 2012 zijn de cijfers over de eerste drie maanden van dit jaar een meevaller bij het Noorse Fred Olsen Energy (beurs van Oslo; ISIN-code NO0003089005). De Noorse speler in de verhuring van installaties om offshore (diepzee) te zoeken en te boren naar olie, boekte een omzet van 1,59 miljard Noorse kroon (NOK). Dat is iets minder dan de 1,61 miljard NOK in de periode januari-maart van vorig jaar, maar wel boven de analistenconsensus van 1,53 miljard NOK. De bedrijfskasstroom (ebitda) kwam uit op 791 miljoen NOK. Ook dat is beter dan de gemiddelde schatting van de analisten, die op 774 miljoen NOK lag. De winst kwam uit op 444,5 miljoen NOK of 6,7 NOK per aandeel, tegenover een consensus van slechts 355 miljoen NOK (5,4 NOK per aandeel). De winst ligt ook een stuk hoger dan in het ontgoochelende vierde trimester (292 miljoen NOK of 4,4 NOK per aandeel). De positieve verrassing zit in het financiële resultaat.

Ondanks het meevallende resultaat voor de eerste drie maanden blijven de verwachtingen bescheiden voor dit jaar: een analistenconsensus in de buurt van 27 NOK per aandeel, of een vergelijkbaar resultaat met het afgelopen boekjaar. Maar voor de komende boekjaren mogen we duidelijk hoger mikken. De vloot wordt immers uitgebreid. De Bolette Dolphin, die ultradiep kan boren, wordt momenteel afgewerkt, om vanaf derde kwartaal ingezet te worden met een contract van vier jaar voor opdrachtgever Anadarko Petroleum op zak. En nog fraaier is het verhaal van het andere nieuwe platform, Bollsta Dolphin. Dat moet vanaf het eerste kwartaal van 2015 inzetbaar zijn. Daarvoor werd onlangs al een vijfjarig contract afgesloten met een niet-vrijgegeven klant. De contractwaarde werd wel bekendgemaakt: liefst 1,06 miljard USD, een groepsrecord!

Vandaar dat de analisten voor 2015 een winst van 40 à 45 NOK per aandeel pronostikeren. Bovendien kan het succes van de Bolette en de Bollsta Dolphin Fred Olsen Energy inspireren om nog een installatie te bestellen. In het afgelopen kwartaal werd voor de Borny Dolphin het contract met Petrobras met 1 jaar verlengd, tot september 2014. Met een geschatte koers-winstverhouding van 9 voor 2013 en vooral amper 6 voor 2015 noteert het aandeel nog altijd goedkoop. Ook in andere waarderingstermen, zoals 6 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) versus bedrijfskasstroom (ebitda), blijft dit een ondergewaardeerd aandeel, waarin het herwonnen groeiperspectief voor de komende jaren nog niet verrekend zit. Vandaar dat we de opname in de voorbeeldportefeuille handhaven (rating 1B). Faire waarde: 295 NOK per aandeel.

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Thema (alternatieve) energie

EDF: verkooplimiet gerealiseerd; aandeel verdwijnt uit voorbeeldportefeuille

Fred Olsen Energy: kwartaalresultaten deze keer meevaller (zie elders)

Kivalliq Energy: koers in herstel na zware afstraffing de weken voordien

Thema Bescherming

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50: meevallend Amerikaans jobrapport duwt ook Eurostoxx50 naar jaarpiek

Lyxor ETF Short CAC40: Franse economie krijgt het steeds lastiger

Proshares Short QQQ: technologiebeurs Nasdaq kan de achterstand dit jaar op andere indexen ophalen

Proshares Short S&P500: op nieuw historisch record

Thema goud & metalen

Anfield Nickel: kreeg opnieuw 3 miljoen CAD financiering van referentie-aandeelhouder Lumina Capital

ArcelorMittal: de kwartaalcijfers waren beter dan verwacht; meer commentaar leest u in IB20B13

Franco-Nevada: goudroyaltyspeler mee in herstel met de goudprijs

Lumina Copper: sterke nieuwe economische studie heeft grote westerse mijnbouwgroep kunnen verleiden tot tweede bezoek Taca Taca-project; koersontwikkeling blijft teleurstellend

Lyxor Gold Bullion: goudprijs stabiliseert rond 1450 USD

Market Vectors Goldminers: zeer zware correctie leidt tot aankoop door insiders (topmensen goudmijnbedrijven)

SPDR Gold Trust: goudprijs herstelt verder na de recente zware klap

Thema landbouw

Asian Citrus: de (verlaagde) verwachtingen wegen op de koers

Deere & Company: uitkijken naar kwartaalcijfers op 15/5

K+S: uitkijken naar kwartaalcijfers op 14/5

Thema vergrijzing

– Thrombogenics: belangrijke tradingupdate op 16/5 en resultaten fase II-studie Jetrea voor indicatie AMD

Partner Content