Geen opluchtingsrally

Van ‘tapering’ of een verstrakking van de soepele monetaire politiek van de Federal Reserve is nog geen sprake. Dat was het positieve nieuws van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank van afgelopen woensdag.

Maar daarnaast toonde de Fed zich wel zich optimistischer over de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt. Daar ziet de Amerikaanse centrale bank steeds minder risico’s. Dat laatste element deed de Amerikaanse 10-jarige rente toch gevoelig stijgen, tot boven 2,30%; begin mei stonden we nog op 1,60%.

De dollar wist te verstevigen ten opzichte van de euro en andere munten. Wall Street reageerde negatief op dat nieuws zonder averij op te lopen. Het risico dat de tapering bij een van de volgende vergaderingen wordt aangekondigd, blijft bestaan. Bovendien is het meer en meer duidelijk dat voorzitter Ben Bernanke aan zijn laatste halfjaar als Fed-voorzitter bezig is. Een nieuwe termijn in 2014 ziet hij blijkbaar niet meer zitten. De beleggers werden niet gechoqueerd, maar zijn ook niet helemaal gesust. Van een directe ‘opluchtingsrally’ op Wall Street was geen sprake.

Voor een actiever beheer van de voorbeeldportefeuille hebben we in de vorige portefeuillecommentaar aangegeven bereid te zijn om de bescherming, die vandaag bestaat uit de trackers Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx50, Lyxor ETF Short CAC40, Proshares Short QQQ en Proshares Short S&P500, af te bouwen als de beurzen een positieve reactie lieten zien. Maar nu Bernanke en de Fed de rust niet echt wisten doen terugkeren, wachten we toch nog af met die beweging. We bekijken nu hoe de markten dit persbericht van de Amerikaanse centrale banken verder interpreteren alvorens tot actie over te gaan. Belangrijke steunniveaus zijn nog niet meteen in zicht, maar een verdere rentestijging kan de nervositeit op de aandelenmarkten wel degelijk weer doen toenemen. Het banenrapport van juni en de resultaten voor het tweede trimester zijn de volgende aandachtspunten voor de beurzen.

Partner Content