Geen paniekvoetbal

De Zwitserse centrale bank heeft ons vorige week een pad in de korf gezet door onverwachts aan te kondigen dat het plafond van 1,20 Zwitserse frank (CHF) voor 1 euro (EUR) werd losgelaten.

Nog maar een week daarvoor hadden we het Nederlandse DSM in de voorbeeldportefeuille opgenomen, of het aandeel onderging door de Zwitserse beslissing een correctie van liefst 8,5%. De verklaring is dat een belangrijk deel van de vitamineproductie in Zwitserland plaatsvindt. Die productie wordt eensklaps 15% duurder, wat leidt tot een verlies van ongeveer 80 miljoen EUR aan bedrijfskasstroom (ebitda). Dat is ongeveer 8% van de verwachte rebitda voor 2015.

De hele potentiële schade werd dus in één dag doorgerekend. Maar we kunnen verwachten dat het DSM-management de komende weken en maanden maatregelen zal nemen om de impact van de CHF-stijging te milderen of te compenseren. We verlagen ons koersdoel van 58 naar 55 EUR, maar behouden het advies koopwaardig (rating 1A).

Syngenta: 20% kosten in CHF

We hebben één Zwitsers aandeel in portefeuille: de landbouwgigant Syngenta. De wereldwijde nummer twee na Monsanto – maar het nummer één in gewasbescherming – is wereldwijd actief, maar heeft toch 20% van zijn kosten in CHF. De CHF-stijging ten opzichte van de EUR en de dollar (USD) zal de kosten met ongeveer 150 miljoen USD doen toenemen, of 5% van de ebitda. De koers is duidelijk meer weggezakt, al recupereert de Belgische belegger het verlies bijna compleet door de CHF-klim versus de EUR. Ook hier zouden we dan ook niet aan de verkoopzijde staan. Integendeel, een verdere daling zou een koopkans zijn (rating 1A).

Partner Content