Herstel zet geleidelijk door

We benutten de herstelbeweging om de portefeuille te evalueren en de zwakste schakels te verwijderen.

Het verhoopte herstel zet door, en dat is een hele opluchting voor aandelenbeleggers. Dat laat ons ook toe het vooropgestelde scenario te volgen. Zoals we vorige week op deze pagina hebben geschreven, benutten we deze herstelbeweging om de portefeuille voortdurend te evalueren en de zwakste schakels te verwijderen. De zwakste schakel in de voorbeeldportefeuille is Peabody Energy (lees ook p. 7). De veel forser dan verwachte daling van de energieprijzen heeft de financiële positie van die groep zo verzwakt, dat we er niet de trendommekeer mee willen maken. Vandaar het verkooporder.

Ook de kapitaalverhoging van ArcelorMittal ligt ons zwaar op de maag. Het aandeel is daardoor een verkoopkandidaat geworden. We gaan geleidelijk te werk en leggen graduele verkooplimieten. Een forse koersstijging op korte termijn lijkt uitgesloten, gezien de aangekondigde kapitaalverhoging. In 2017 of later zijn er wel weer mogelijkheden met de wereldwijde staalgigant. Vandaag is de druk van de Chinese overcapaciteit in staal te groot.


Tessenderlo Group herontdekt

De jaarcijfers van Tessenderlo Group zorgen voor een hernieuwde interesse voor het aandeel. Met dank aan het zeer sterke vierde kwartaal (omzettoename met 17,7%). Daarmee bevestigt Tessenderlo Group de sterke turn-around. De operationele resultaten zijn flink verbeterd. De vergelijkbare omzet is vorig jaar met 13,5% gestegen, tot 1,59 miljard EUR. De vergelijkbare recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder uitzonderlijke elementen) klom met een fraaie 34,2%, tot 180,4 miljoen EUR, wat een toename van de rebitda-marge van 9,4 naar 11,3% inhoudt. De vergelijkbare recurrente bedrijfswinst (rebit) nam met 58,6% toe, tot 104,4 miljoen EUR. Het nettoresultaat sprong 55% hoger, naar 81,9 miljoen EUR.

Opvallend blijft wel de dominantie van de agroafdeling in de groep (vooral de meststoffendochter Tessenderlo Kerley), zeker in het resultaat. Ze is goed voor 41% van de omzet, maar vooral voor maar liefst 77% van de rebitda en 110% van de rebit door de verliescijfers in de afdeling bio-valorisatie (gelatine en Akiolis), die met -29,9 miljoen EUR rebit een groter verlies leed dan in 2014. Ondanks de beter dan verwachte cijfers en de rooskleurige vooruitzichten voor dit jaar (rebitda-groei van 15 à 20%) wordt geen dividend over 2015 uitgekeerd.

Voorlopig is er geen nieuw fusievoorstel voor de vorming van één Belgische industriële groep Picanol Tessenderlo Group. CEO en referentieaandeelhouder Luc Tack werkt aan een nieuw voorstel dat een aantal ontevreden Tessenderlo-aandeelhouders over de streep moet trekken. We blijven van oordeel dat, tegen gunstigere voorwaarden, de vorming van één industriële groep een goede zaak is voor de aandeelhouders van Tessenderlo.

Tessenderlo Group blijft de komende jaren dan ook een basiswaarde voor de voorbeeldportefeuille. Het advies luidt, minstens tot de bekendmaking van nieuwe fusievoorwaarden, koopwaardig (rating 1B).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: jaarcijfers 2015 waren beter dan verwacht, maar vooruitzichten minder

Itau Unibanco Holding: jaarcijfers waren meevaller

Solvay: koers zwaar onder druk door adviesverlagingen; goedkoopste Europese chemieaandeel; jaarcijfers 25 februari


Energie

Peabody Energy: verkooplimiet; resultaten ver onder de verwachtingen (lees p. 7)

PNE Wind: strijdbijl met aandeelhouder Volker Friedrichsen is begraven (update)

Uranium Participation:onderwaardering van 20% tegenover intrinsieke waarde

Velcan: kreeg milieuvergunning voor het Meureubo 2-project in Indonesië


Goud en metalen

ArcelorMittal: wil kapitaal verhogen met 3 miljard USD; adviesverlaging en graduele verkooplimiet (update)

Franco-Nevada: sloot streamingdeal met Glencore voor 500 miljoen USD; wel 10% verwatering

Market Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nog toe in 2016 door trendommekeer goudprijs (update)

Rio Tinto: bespreking jaarcijfers (lees p. 6)

Umicore: jaarresultaten positief onthaald; dividendverhoging


Landbouw

Potash Corp.: cijfers Q4 onder verwachtingen; positie verder uitgebouwd; koers eindelijk in herstel

Sipef: jaarcijfers 2015 bevatten geen verrassingen (lees p. 5)

Suedzucker: resultaten Q3 van boekjaar 2015-2016 lieten onvoldoende beterschap zien

Syngenta: vriendschappelijk overnamebod ChemChina

Tessenderlo: forse koersherstel na sterke jaarcijfers 2015, zie hierboven (update)


Vergrijzing

Ablynx: New England Journal of Medicine publiceert Ablynx fase II-resultaten met Caplacizumab, potentieel geneesmiddel tegen TTP, zeldzame bloedstollingsziekte; jaarcijfers 25 februari (update)

Bone Therapeutics: businessupdate, weldra bespreking (update)

Fagron: gaat kapitaalverhoging van 220 miljoen EUR doorvoeren

GlaxoSmithKline: meevallende jaarcijfers

MDxHealth: jaarcijfers 2015 in lijn; verwacht 30 à 50% groei dit jaar, weldra bespreking (update)

Vertex Pharmaceuticals: cijfers Q4 boven verwachting; koers mee onderuit met Amerikaanse biotech; we hebben nog even geduld (update)

Herstel zet geleidelijk door

Partner Content