Kapitaalverhoging bij First Quantum

De Canadese koperspeler First Quantum Minerals kondigde vorige week een kapitaaloperatie aan.

Enkele weken geleden noemden we First Quantum Minerals nog het sterkste groeiverhaal in de kopersector, dat potentiële kopers in de sector kan verleiden tot een bod. Maar groeien kost geld, ook al dachten we dat het gevaar voor een kapitaalverhoging de jongste maanden was afgenomen. Toch kondigde de Canadese koperspeler vorige week een kapitaaloperatie aan, waarbij bijna 77 miljoen nieuwe aandelen (12 à 13% extra aandelen ten opzichte van de 600 miljoen bestaande) worden uitgegeven tegen 16,25 Canadese dollar (CAD) per aandeel. De aandelen zijn enkel voor de Canadese markt bestemd, waardoor maar een beperkt prospectus nodig is en de operatie al tegen 4 juni kan zijn afgerond.

De extra 1,25 miljard CAD (kan nog oplopen tot 1,44 miljard CAD) moet dienen om de schuldenlast te verminderen, maar ook om het expansieprogramma te financieren. Het meest beloftevolle project in ontwikkeling is de Cobre Panama-kopermijn in Panama. Dat is een wereldklasseproject met een verwachte levensduur van 34 jaar en een verwachte jaarlijkse productie van liefst 320.000 ton. De huidige planning is tegen het vierde kwartaal van 2017 een eerste productie te hebben.

De koers zakte meteen richting de uitgifteprijs van de nieuwe aandelen. Tegen 0,8 keer de verwachte boekwaarde en 8,5 keer de verwachte ev-ebitda-verhouding denken we dat de markt het groeiverhaal duidelijk onderwaardeert. We blijven erbij dat de koers in januari (dicht bij een vijfjarige bodem) het dieptepunt achter zich heeft gelaten (rating 1B).

Partner Content