Koers Intel valt terug

We hoopten stiekem dat de koers van Intel door mindere kwartaalcijfers zou terugvallen. Donderdag werden onze gebeden verhoord.

Voor het thema consumptie van de opkomende middenklasse hebben we vrijdag de switch van Pernod-Ricard naar LVMH doorgevoerd. Op lange termijn moeten beide groepen profiteren van de stijgende inkomens in de opkomende landen, waardoor steeds meer burgers hun behoefte aan luxe kunnen voldoen.

Zoals we al hebben geschreven, hebben we meer dan gewone interesse om onze posities in het thema consumptie van de opkomende middenklasse uit te breiden met een eerste technologiewaarde, Intel (zie ‘Flash’ IB 2B, p. 7). We hoopten stiekem dat de koers door mindere kwartaalcijfers zou terugvallen, zodat we het aandeel in de Inside Selectie of zelfs in de voorbeeldportefeuille zouden kunnen opnemen. Donderdag werden onze gebeden verhoord. De grootste producent van halfgeleiders ter wereld maakte kwartaalcijfers bekend die niet helemaal aan de analistenconsensus voldeden. De omzet van 13,8 miljard USD, of een toename met 2,6%, lag nog wel boven de gemiddelde analistenverwachting van 13,7 miljard USD. De winst per aandeel kwam met 0,51 USD per aandeel net onder de analistenconsensus van 52 dollarcent per aandeel. Vooral de daling van het aantal verkochte notebooks in Azië was opvallend.

Voor het lopende kwartaal mikt Intel op een omzet tussen 12,3 en 13,3 miljard USD. Dat is perfect in lijn van de analistenverwachting van 12,8 miljard USD (midden de vork). Ook de verwachte brutomarge van 59% is conform de prognoses van de analisten.

We volgen Intel omdat het bedrijf in 2014 wil doorbreken op de markt van de mobiele toestellen (tablets), met de ambitieuze doelstelling ten minste 40 miljoen halfgeleiders te verkopen. Dat zou een verviervoudiging op jaarbasis betekenen en een marktaandeel van 22% in de tabletmarkt opleveren, exclusief iPad. Intel rekent daarvoor op de Bay Trail, een nieuwe processorfamilie die een laag stroomverbruik koppelt aan hoge prestaties. We krijgen de verhoopte terugval in de Intel-koers. We promoveren het aandeel naar de ‘Inside Selectie’ (rating 1C) en leggen een lage (opportunistische) aankooplimiet, die we de komende nummers nog kunnen aanpassen.

Olie drijft boven

Schlumberger is in de voorbeeldportefeuille het eerste bedrijf dat zicht geeft op de resultaten van het vierde kwartaal, en dus op het volledige boekjaar 2013. Het aandeel heeft er een sterke tweede jaarhelft 2013 op zitten. Dat betekent dat ook de verwachtingen voor de resultaten hooggespannen waren. En toch is de grootste oliedienstenspeler ter wereld erin geslaagd de analistenconsensus te kloppen. Voor het afgelopen derde kwartaal stond de analistenconsensus op 11,6 miljard USD omzet en 1,24 USD winst per aandeel. De uiteindelijke resultaten leverden een omzet van 11,61 miljard USD en 1,29 USD winst per aandeel op. Voor het vierde kwartaal mikte de analistenconsensus op een omzet van 11,97 miljard USD en een winst per aandeel van 1,32 USD. Het zakencijfer kwam met 11,91 miljard USD net onder de gemiddelde verwachting uit, maar Schlumberger klopte de prognoses met een winst per aandeel van 1,35 USD, een klim van 28% tegenover hetzelfde kwartaal in 2012. Het dividend wordt dan ook met 28% opgetrokken (conform de winstgroei) tot 40 dollarcent per aandeel.

Rusland, het Midden-Oosten en China moeten dit jaar voor de internationale groei zorgen. Schlumberger werd in de voorbeeldportefeuille opgenomen omdat het onze favoriete energiewaarde is om in te spelen op de schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten. Een andere belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf is zijn wereldwijde aanwezigheid. De voorbije maanden stagneerde de koers rond 90 USD, na een klim van 25% in de drie maanden voordien. De markt reageerde licht positief. Tegen 15,5 keer de verwachte winst voor dit jaar is er nog enige koersruimte. Het koersdoel is 96 USD. Het advies blijft ‘houden’ (rating 3B). Een (gedeeltelijke) verkooplimiet in de komende weken zit er bij verdere stijging aan te komen.

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

? Alstom: mogelijke verkoop afdeling doet koers herstellen

? Bolloré: positie in Havas verder verhoogd

? Boskalis: koersdoel ongeveer bereikt

? Casino: overtuigende omzetcijfers derde kwartaal

? LVMH: nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille

? Michelin: komt op dreef; 13% koerspotentieel op basis van Bloomberg-consensus

? Pernod-Ricard: positie verkocht; heeft voorbeeldportefeuille verlaten

? Standard Chartered: managementwissel leidt tot nieuwe koersdaling

? Telefonica: profiteert van heropleving Spaanse beurs begin 2014

? Volkswagen pref.: Europese autoverkopen herstellen verder

? Yum! Brands: aankoopadviezen van grote huizen

Thema energie

? Areva: hoop op gunstig nieuws uit Niger doet koers verder opveren; afbouw positie

? Fred Olsen Energy: koers stabiliseert; uitkijken naar resultaten op 6 februari

? Schlumberger: resultaat boven verwachtingen (zie elders)

Thema goud en metalen

? Anfield Nickel: koers komt eindelijk los; tweede kandidaat-koper voor Mayaniquel-project; herstel nikkelprijs

? Lumina Copper: houding tegenover mijnbouw in Argentinië is aan het opklaren

Thema landbouw

? CF Industries: MLP-structuur wordt steeds concreter; ondersteunt koers

? Deere & Company: inkoopprogramma eigen aandelen van 8 miljard USD; herontdekt

? Nutreco: koers zakt omdat concurrent Marine Harvest 26% van Grieg Seafood koopt

? Syngenta: wereldtopper in gewasbescherming; nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille

? Tessenderlo: sterke man Luc Tack legt verkoopproces divisie pvc-buizen stil

Thema vergrijzing

? Essilor: koers valt wat terug na verlaging omzetgroei 2013 van 6 naar 5,4%

? Novo Nordisk: splitsing voor ADR-aandeel: vijf oude voor één nieuw aandeel

? Sanofi: Genzyme breidt via Alnylam Pharmaceuticals uit in zeldzame genetische ziekten

? Thrombogenics: positief advies voor terugbetaling Jetrea in Frankrijk

? Tubize (fin): enige koersterugval; afbouw positie uitgesteld

Partner Content