Lafarge fuseert met Holcim

Afgelopen weekend maakten Lafarge en het Zwitserse Holcim bekend dat ze willen fuseren. Zo wordt de grootste cementproducent ter wereld gecreëerd.

Nauwelijks een maand geleden namen we het Franse Lafarge op in de voorbeeldportefeuille vanwege zijn lage waardering (onder de boekwaarde), het herstelpotentieel in Europa, de sterke groei in Afrika en het Midden-Oosten, en vooral vanwege de hoop dat de kredietwaardigheidsbureaus de rating van Lafarge opnieuw verhogen tot investment grade.

Ondertussen staat de koers zowat een kwart hoger. Maar dan om een heel andere reden: afgelopen weekend maakten Lafarge en het Zwitserse Holcim bekend dat ze willen fuseren. Meteen wordt zo de grootste cementproducent ter wereld gecreëerd. Al is het vooral een defensieve zet: het aanpakken van de overcapaciteit en de energiekosten. De fusie moet natuurlijk nog de goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten, zodat het wellicht nog een jaar duurt voordat de deal volledig rond is. Dat zal ook de verkoop van meerdere activiteiten in Europa inhouden. We verlagen het advies naar ‘houden’ (rating 2B) en bekijken tegen het volgende nummer of we het aandeel in de voorbeeldportefeuille behouden.

Deere komt op dreef

De koers van Deere & Company, de gigant in landbouwwerktuigen, veerde de afgelopen week op na de bekendmaking van een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Daarin staat voor het eerst te lezen wat we verhoopten voor 2014, dat dit jaar een beperktere oogst zal geven en dat de landbouwprijzen daardoor weer kunnen stijgen, na de sterke terugval van vorig jaar. Het zijn natuurlijk nog maar voorlopige schattingen, maar ze kwamen toch onder de verwachtingen uit en deden zowel de granen als de landbouwwaarden opveren. Voor mais verwacht de USDA dat er 91,7 miljoen acres (een acre is 4,05 vierkante meter) worden beplant (schatting 93 miljoen). Bovendien liggen de voorraden iets lager dan verwacht, op 7,01 miljard bushels (schatting 7,1 miljard; 1 bushel is 27,2 kilogram). Voor tarwe rekent de USDA op een beplante oppervlakte van 55,8 miljoen acres, tegenover de raming van 56,1 miljoen. De voorraden liggen hier wel in de lijn van de verwachtingen (1,06 miljard bushels).

Deere begon met beter dan verwachte resultaten aan het boekjaar 2013-2014 (afsluitdatum 31 oktober). De bedrijfstop mikt voor het lopende boekjaar op een winst van 3,3 miljard USD (8,6 USD per aandeel). Die houdt een daling van 7% in ten opzichte van de 3,54 miljard USD recordwinst in het boekjaar 2012-2013 (9,09 USD per aandeel), maar blijft boven de gemiddelde schatting van de analisten, die met 3,13 miljard USD 5% pessimistischer is (8,40 USD per aandeel).

Deere & Company is een van de goedkoopste aandelen in de S&P500-index, zeker gezien de positie van wereldleider van het bedrijf in een sector met gunstige perspectieven op lange termijn. We noteren minder dan 11 keer de verwachte winst van het bedrijf voor het lopende boekjaar en minder dan 6 keer de ev-ebitda-verhouding. We blijven bij ons advies ‘koopwaardig’ (rating 1A) en houden de waarde stevig vast in de voorbeeldportefeuille.

Diabetespandemie

In het thema vergrijzing is het Deense Novo Nordisk duidelijk het aandeel dat het beste heeft gepresteerd de afgelopen maanden. Wie Novo Nordisk zegt, zegt diabetes. Van de groepsomzet kwam vorig jaar 78% van de 83,5 miljard Deense kronen (DKK) uit diabetes. De omzetgroei van 7% over 2013 lijkt relatief bescheiden, aangezien we volgens specialisten toch midden in een diabetespandemie zijn terechtgekomen. Maar het Deense farmabedrijf had last van de sterke eigen munt. Voor dit jaar mikt de grootste speler ter wereld in de diabetesmarkt opnieuw op een groei van de omzet en van de bedrijfswinst in de buurt van 10% in lokale munten.

De cijfers voor het eerste kwartaal worden op 1 mei bekendgemaakt. De groei moet verder komen van Victoza, maar ook meer en meer van Tresiba, een nieuwe, langwerkende insuline die al in een aantal landen zoals Europa, Japan en Mexico tot de markt is toegelaten. Het middel werd wel voorlopig afgekeurd voor de Amerikaanse markt. We behouden onze positie (rating 2B).

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

? Bolloré: degelijke jaarresultaten; stabiel dividend; Afrika blijft hot bij beleggers

? Casino: meevallende jaarcijfers 2013 doen koers herleven

? Henkel: Duits kwaliteitsaandeel versterkt voorbeeldportefeuille

? Intel: opvallende overname Basis Science; resultaten Q1 op 15 april

? Lafarge: inspelen op herstel Europa, sterkte in Afrika en verhogen kredietwaardigheid

? LVMH: publiceert vandaag omzetcijfers Q1

? SABMiller: grote bierbrouwer; overnamedoelwit voor combinatie AB InBev-Carlsberg?

? Standard Chartered: kreeg een adviesverhoging van Berenberg Bank

? Telefonica: jaarcijfers 2013 in lijn van de verwachtingen

? Volkswagen pref.: ambitieuze verkoopdoelstelling 2014; bouwt nieuwe fabriek in Thailand; bod op Scania nog geen gewonnen zaak

? Yum! Brands: koers profiteert van restyling KFC-restaurants in China

Thema energie

? Fred Olsen Energy: koers blijft zwak ondanks oplevering nieuw platform Bollette Dolphin

? Royal Dutch Shell: mikken op hogere efficiëntie met nieuwe topman

? Schlumberger: positieve vooruitzichten lopende boekjaar; resultaten Q1 op 17 april

? Uranium Participation: inspelen op herstel uraniumprijs

Thema goud en metalen

? Anfield Nickel: algemene vergadering werd afgelast; belangrijk nieuws op komst?

? Lumina Copper: koers in herstel samen met koperprijs

Thema landbouw

? CF Industries: koers dichtbij recordniveau; resultaten Q1 op 8 mei

? Deere & Company: aandeel is aan herontdekking toe (zie boven)

? Nutreco: investeert 15 miljoen EUR in Aziatische expansie

? Syngenta: kreeg goedkeuring voor bestrijdingsmiddel Elatus op cruciale Braziliaanse markt

? Tessenderlo: mooie stijging na koopadvies van ABN Amro en koersdoel van 26 EUR

Thema vergrijzing

? Essilor: jaarcijfers lichtjes onder de verwachtingen

? Novo Nordisk: koers op dreef; inkoopprogramma eigen aandelen (zie boven)

? Sanofi: uitkijken naar herstel resultaten in 2014

? Thrombogenics: Goldman Sachs start opvolging met koersdoel 23 EUR; ziet Thrombo als overnamedoelwit

? Tubize (fin): UCB start strategische samenwerking met het Weill Cornell Medical College

Partner Content