Lagere halfjaarwinst bij Bolloré

Bolloré Logistics en Bolloré Africa Logistics, het grootste logistieke netwerk van Afrika, bleven onder de verwachtingen. Voor het eerst in een decennium dreigt de bedrijfswinst van die divisie te dalen.

De portefeuillemaatschappij van de flamboyante Franse zakenman Vincent Bolloré zag haar omzet in de eerste zes maanden van het boekjaar 2016 met 7% afnemen, tot 4,95 miljard EUR (-5% organisch, zonder overnames of desinvesteringen en bij constante wisselkoersen). Als we kijken naar de deelactiviteiten, dan zien we dat de achteruitgang vooral te wijten is aan de dominante afdeling Transport & logistiek, waarvan het zakencijfer met 8% kromp (5% organisch), tot 2,72 miljard EUR.

Bolloré Logistics en Bolloré Africa Logistics, het grootste logistieke netwerk van Afrika, bleven zo onder de verwachtingen. Voor het eerst in een decennium dreigt de bedrijfswinst (ebit) van die divisie te dalen (-12% in de eerste zes maanden). Bolloré Energie, de tweede distributeur van huishoudbrandstoffen in Frankrijk, toonde een verdere omzetverzwakking met 18%, tot 959 miljoen EUR door de lage brandstofprijzen. Gelukkig herstelde de rendabiliteit verder met een ebit-toename van 41% (van 18 naar 25 miljoen EUR). De communicatie- en mediapool (in de eerste plaats de belangen in Havas en Vivendi) noteerde een omzetgroei van 4% en een 13% hogere ebit, tot 119 miljoen EUR. De afdeling Opslag van elektriciteit zag haar omzet weliswaar met 21% groeien, maar blijft nog altijd fors verlieslatend (ebit van -77 miljoen EUR). Op groepsniveau zakte de ebit van 338 naar 305 miljoen EUR, of een terugval met 10%. De aandeelhouders krijgen, net zoals vorig boekjaar, een interim-dividend van 0,02 EUR per aandeel.

Wie in Bolloré belegt, gaat in de eerste plaats voor het Afrikaanse groeipotentieel. De holding is onder meer de eigenaar van zeventien havenconcessies op het continent. We handhaven het advies koopwaardig(rating 1B).

Partner Content