Mogelijk bod op DSM

Het Duitse Evonik, dat een Europese overname had aangekondigd, zou 11 miljard EUR of 60 EUR per aandeel veil hebben voor DSM.

Met ICBC hebben we al voor de zevende keer dit jaar een portefeuillewaarde met meer dan 20% winst kunnen verkopen. Met dank aan de fraaie beursklim en de sterke dollar. Er zijn geen verdere ontwikkelingen rond het overnameverhaal Monsanto-Syngenta. Al denken analisten dat Monsanto het bod tot ongeveer 500 Zwitserse frank (CHF) per aandeel moet optrekken om een kans te maken. Intussen zijn er overnamegeruchten over DSM, waar we onze positie net ervoor konden optrekken. Het Duitse Evonik, dat een Europese overname had aangekondigd, zou 11 miljard EUR of 60 EUR per aandeel veil hebben voor DSM. We wachten af. De afgelopen week werden de dividenden van Barco, Lafarge en Wilmar International betaalbaar.

Adidas: goed uit de startblokken

De cijfers over het eerste kwartaal bevestigen dat Adidas het ergste achter de rug heeft en dat het rampjaar 2014 geen vervolg krijgt. De omzet kwam 17% hoger uit, op 4,08 miljard EUR, wat bijna 5% lag boven de analistenconsensus van 3,9 miljard EUR. Ook de bedrijfswinst (ebit) lag met 345 miljoen EUR niet alleen 12% boven het cijfer van vorig jaar, maar klopte ook met 8% de gemiddelde schatting van de analisten (321 miljoen EUR). De koers reageerde dan ook positief op de resultaten.

De Duitse sportartikelengigant heeft de marketinginspanningen opgedreven en dat lijkt vruchten af te werpen. In een kranteninterview gaf CEO Herbert Hainer aan dat, zolang hij het voor het zeggen heeft, bij de sportartikelengigant geen sprake kan zijn van een verkoop van Reebok. Hainer is uiterlijk tot 2017 de CEO van Adidas, want zijn contract wordt niet verlengd en er wordt uitgekeken naar een vervanger. Daarmee wordt eigenlijk een eis van Angelsaksische investeerders ingewilligd, na de erg teleurstellende resultaten (nettowinst -38%) van vorig jaar. Adidas rekent voor dit jaar op ongeveer 5% omzetgroei (‘mid-single-digit’), een operationele (ebit) marge van 6,5 à 7% en een groei van de winst met 7 tot 10%.We blijven in het Adidas-aandeel een stevige herstelkandidaat voor 2015 zien. Met een stijging van 30% tot dusver zijn we niet teleurgesteld (rating 1A).

UCB/Tubize: gemengde start 2015

De groei bij Tubize-dochter UCB (Tubize heeft een controlerende holding van 36,2%) zet door. De omzet is in het eerste kwartaal met 19% (11% bij constante wisselkoersen) toegenomen, tot 895 miljoen EUR (analistenconsensus 850 miljoen EUR). De gecombineerde verkoop van de drie nieuwe stermedicijnen CVN (Cimzia, Vimpat en Neupro) lag 36% hoger (+20% bij constante wisselkoersen) op 433 miljoen EUR, wat minder was dan de gemiddelde analistenschatting van 446 miljoen EUR. Dat is uitsluitend het gevolg van de minder dan verwachte prestatie van het reumamiddel Cimzia (227 miljoen EUR omzet tegenover 241 miljoen gemiddeld verwacht). Maar dat zou maar een tijdelijk fenomeen zijn, volgens het management. De verkopen van Keppra blijven beter dan verwacht standhouden (190 miljoen EUR omzet versus 163 miljoen EUR verwacht).

De voorzichtige perspectieven voor 2015 bleven behouden: een verwachte groepsomzet van 3,55 à 3,65 miljard EUR en een rebitda in de vork 710 à 740 miljoen EUR. In juni worden de fase III-resultaten van epratuzumab tegen lupus verwacht. Die uitkomst kan voor een stevige koersreactie zorgen. We blijven het Tubize-aandeel in de voorbeeldportefeuille aanhouden (rating 2A) omwille van de blijvende hoge onderwaardering (korting van 41%) tegenover UCB.

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

Adidas: stevige cijfers Q1 (zie boven)

Barco: erg meevallende tradingupdate; koers eindelijk in herstel

Bolloré: belang in Vivendi opgetrokken tot 12%, waar er toch een superdividend komt

CMB: erg zwakke resultaten Q1; positie werd aangevuld

Cosan: positie verhoogd na degelijke jaarcijfers 2014

DSM: positie aangevuld; Duitse Evonik zou bod van 60 EUR per DSM-aandeel voorbereiden (zie boven)

Lafarge: meevallende cijfers Q1

SABMiller: jaarcijfers beter dan verwacht; weldra bespreking (update)

Energie

Ganger Rolf: degelijke cijfers eerste kwartaal, ook voor Fred Olsen Energy; weldra bespreking (update)

PNE Wind: deed beperkte kapitaalverhoging voor private investeerders (update)

Uranium Participation: historisch hoge onderwaardering; koersherstel verwacht

Velcan: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; meevallende jaarcijfers

Goud en metalen

ArcelorMittal: teleurstellende prognose 2015 (zie p. 5)

First Quantum Minerals: resultaten Q1 beter dan verwacht onthaald

Market Vectors Gold Miners ETF: goudprijs stabiliseert rond 1200 USD in afwachting acties van de Federal Reserve

Silver Wheaton: resultaten iets onder verwachtingen; weldra bespreking (update)

Umicore: prachtige resultaten Q1

Vale: bodem ijzerertsprijs gezien; ommekeer in koers

Landbouw

Asian Citrus: koers herstelt ondanks uitbraak HLB-virus op Xinfeng-plantage (update)

Suedzucker: nieuwkomer voorbeeldportefeuille

Syngenta: Monsanto doet vijandig bod van 449 CHF per aandeel

Tessenderlo: Kerley gaat in Rouen meststoffenfabriek bouwen

Wilmar International: degelijke cijfers eerste kwartaal; weldra bespreking (update)

Vergrijzing

Bone Therapeutics: trading update eerste kwartaal leert dat er 41 miljoen EUR kasmiddelen zijn (update)

Fagron: twee overnames in Verenigde Staten van JCB Laboratories en Anazao Health (update)

GlaxoSmithKline: tegenvallend nieuws bij Q1-cijfers (zie elders; update)

MDxHealth: sterke groei in Q1, wel wat zorgen over kaspositie; weldra bespreking (update)

Tubize (fin): interim-rapport Q1 UCB klopt verwachtingen (zie elders; update)

Vertex Pharmaceuticals: adviespanel van FDA stemde 12 tegen 1 voor goedkeuring combinatietherapie tegen taaislijmziekte (update)

Partner Content