Naar een ommekeer

We steken meteen van wal met het aanpakken van de problemen van de voorbeeldportefeuille. De doelstelling is om aan het eind van de zomervakantie al een belangrijke kentering tot stand te brengen.

Een van die macro-economische overtuigingen op lange termijn is dat Frankrijk het in de eurozone moeilijk kan krijgen door de nefaste economische en financiële politiek van de regering-Hollande. Het is een thema dat de financiële markten medio 2013 weinig of niet bezighoudt, en dat zal wellicht ook niet meteen in de komende weken of maanden gebeuren. De CAC40-index staat voor dit jaar licht positief en doet het daarmee enkele procenten beter dan de Eurostoxx50-index. Voorlopig heeft de steunzone op 3600 punten standgehouden, ondanks een daling van ruim 10% vanaf de jaarpiek in mei. De langetermijnsteun bevindt zich 200 punten (5,5%) lager, op 3400 punten. Bovendien is de tracker Lyxor ETF Short CAC40 een stuk minder liquide dan de anderen en dat vertaalt zich in hogere kosten dan bij meer liquide trackers om die voor langere termijn aan te houden. Vandaar de keuze om voor die tracker specifiek als eerste een verkooplimiet in te leggen, met ook een adviesverlaging naar 2C ‘kopen op correctie’.

Stel dat de rente op korte termijn toch nog doorstijgt of het resultatenseizoen tegenvalt, waardoor de zenuwachtigheid op de aandelenmarkten verder toeneemt, dan vangen we die eventueel te vroege verkoop op door (lage) aankooplimieten voor Franse aandelen. Een eerste voorbeeld is Areva (zie uitgebreide bespreking in de ‘Flash’ van IB 25B). Het bedrijf is de referentie in de wereld als het over kernenergie gaat. Met dat Franse aandeel pakken we nog een ander vermeld probleem met de voorbeeldportefeuille aan: te veel waarden met een hoge beta, zoals de juniormijnprojecten. Tenslotte draait het in essentie voor Areva en Kivalliq Energy om hetzelfde: anticiperen op het moment dat de uraniumprijs wegkomt van het huidige bodemniveau. Alleen zijn het risicoprofiel en de beweeglijkheid van beide aandelen enorm verschillend. Kivalliq maakt forse kapriolen en heeft dus een erg hoge beta, terwijl die van Areva minder dan 1 (0,9) bedraagt en dus veel rustiger reageert op marktbewegingen. We geloven evenzeer in Kivalliq vandaag als gisteren, maar de forse koersbewegingen op korte termijn teisteren te veel de voorbeeldportefeuille. Vandaar dat we Kivalliq Energy (verkooplimiet) inruilen voor Areva (aankooplimiet).

Ondanks stevige fundamenten op lange termijn staan de groeilanden en het bijbehorende thema van de grondstoffen vandaag fors onder druk. Dat kan nog wel even doorgaan, want de stemming is wel bijzonder sterk omgeslagen. Het is dan ook beter om het gewicht van dat thema op korte termijn af te bouwen. Vanuit de technische analyse bekeken, zijn de aandelen uit de grondstoffensector momenteel wel zwaar ‘oververkocht’. Dat betekent normaliter dat een heropleving in de nabije toekomst in het vooruitzicht mag worden gesteld. Die willen we benutten om het gewicht te milderen. Vandaar nu al enkele verkooplimieten (tegen hogere koersen) voor Franco-Nevada en een gedeelte van de tracker Gold Bullion Securities.

Partner Content