Niet alleen de aandelenmarkten hebben er een sterke maand op zitten

De aanzet tot een correctie blijft de jongste dagen en weken bij enkele schijnbewegingen op de internationale beurzen. Goede bedrijfsresultaten, gekoppeld aan beter macro-economisch nieuws, vooral in Europa, smoren elke poging tot terugval in de kiem. We worden voorlopig nog niet ongeduldig, al zouden we graag volop de nieuwe thematiek van ‘consumptie opkomende middenklasse’ uitrollen. Maar uitstel is nog geen afstel. Idem voor het veel actievere beheer van het thema ‘bescherming’.

Maar niet alleen de aandelenmarkten hebben er een sterke maand op zitten. Ook het goud profiteerde van de kalmerende uitspraken van de centrale bankiers dat de soepele monetaire politiek nog een hele poos zal meegaan en dat een eerste renteverhoging best nog een aantal jaren op zich zal laten wachten.

Want de vaststelling de jongste maanden is dat de prijs van het gele metaal toch wel heel sterk bepaald wordt door de uitspraken en verwachte veranderingen in de Amerikaanse, monetaire politiek. Het vooruitzicht op een verandering in het opkopen van obligaties door de Federal Reserve deed het edelmetaal eerder dit jaar van 1700 naar 1200 USD per ounce duikelen. Maar sinds begin juli is weer meer dan 10% bijgekomen. In euro (EUR) is het herstel wat minder uitgesproken omdat het vooruitzicht dat de ‘tapering’ door de Amerikaanse centrale bank wat later op gang zal komen ook de dollar (USD) ten aanzien van heel wat munten, waaronder de EUR, terrein deed verliezen. Vandaar dat het herstel bij de tracker Lyxor Gold Bullion Securities (ticker GBS) wat minder uitgesproken is. Van een trendommekeer uit de dalende tendens kan echter slechts sprake zijn als we weer boven 1350 en liefst 1400 USD raken. Posities zijn te behouden (rating 3B).

Met meer dan gewone belangstelling hebben we uitgekeken naar de kwartaalresultaten van Deere&Company. In het voorjaar zat het aandeel al eens in de voorbeeldportefeuille, maar toen de vorige kwartaalcijfers bekend raakten, lagen die weliswaar op recordniveau, maar gaf de gigant in landbouwwerktuigen tegelijkertijd een omzetwaarschuwing voor het volledige boekjaar 2012-’13 (afsluitdatum 31/10). In het derde trimester van het lopende boekjaar kwam de winst per aandeel uit op 2,56 USD per aandeel, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van slechts 2,17 USD per aandeel. De nettowinst klom met 26%, tot 997 miljoen USD, bij een 4%-hogere omzet (10 miljard USD). Ook het omzetcijfer lag ver boven de verwachtingen (9,3 miljard USD). Na 9 maanden bedraagt de winst per aandeel 6,97 USD of 18,5% meer dan de 5,88 USD per aandeel in de eerste 9 maanden van het vorige boekjaar. Ten opzichte van een analistenconsensus van 8,55 USD per aandeel mikt het management zelf op 8,85 USD winst per aandeel. Voor het resterende vierde kwartaal wordt wel rekening gehouden met een 5% daling in de verkoop van landbouwwerktuigen. Dat verklaart wellicht waarom de koers licht lager ging na de publicatie van de recordcijfers. We vinden het marktoordeel wel bijzonder streng. De koers staat tenslotte in de buurt van het laagste peil van het jaar. Tegen slechts ruim 9 keer de verwachte winst en minder dan 6 keer ev/ebitda krijgt het aandeel momenteel een zeer lage waardering mee. Vandaar het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B), maar we gaan een stap verder. Na de eerdere opname van het aandeel in de ‘Inside Selectie’ geven we nu een aankooplimiet mee, met de bedoeling om het aandeel van Deere&Company in de voorbeeldportefeuille op te nemen.

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema (alternatieve) energie

Areva: nieuwkomer om in te spelen op herstel uraniumprijs en nucleaire energie

Fred Olsen Energy: meevallende cijfers tweede kwartaal deden koers opveren

Schlumberger: nieuwkomer presteerde meteen sterke resultaten

Thema Bescherming

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50: herstelbeweging zet zich verder door; weerstand 2835 punten onder druk

Lyxor ETF Short CAC40: herstelbeweging na stevige correctie; weerstand op 4100 punten onder druk

Proshares Short QQQ: stevig herstel leidde tot nieuwe jaarpiek; markt overgekocht

Proshares Short S&P500: volop in herstel met nieuw record boven 1700 punten; markt overgekocht

Thema goud&metalen

Anfield Nickel: kansen op deal blijven

Lumina Copper: voorverkiezingen in Argentinië voorspellen nederlaag voor Peronisten van presidente Cristina Fernandez de Kirchner; hoop op ommekeer in ondernemersklimaat

Lyxor Gold Bullion: goudprijs kent herstelbeweging; doorbraak boven 1400 USD per ounce nodig voor trendommekeer (zie elders)

Thema landbouw

CF Industries: kwartaalcijfers waren beter dan verwacht, maar voorzichtige vooruitblik; neutrale marktreactie

Tessenderlo: verrassende wissel in het aandeelhouderschap is extra koopargument; halfjaarresultaten 29/8

Thema vergrijzing

Thrombogenics: Duits onderzoeksinstituut IQWiG vindt Jetrea waardevolle meerwaarde; cruciale halfjaarcijfers op 29/8

Partner Content