Op een keerpunt

Zoals gevreesd lijkt de herstelbeweging op de westerse aandelenmarkten op haar laatste benen te lopen, en misschien is ze zelfs al afgelopen.

De traditioneel moeilijke beursperiode van mei tot september breekt weer aan. We ronden de opbouw van onze positie in Lyxor Eurostoxx50 short dan ook af. Die tracker laat ons toe de gevreesde terugval op de Europese beurzen op te vangen. Hetzelfde doen we met onze positie in de zilvertracker iShares Silver Trust (ticker SLV). Het goud lijkt een tweede opwaartse beweging te willen inzetten, en het zilver is duidelijk begonnen zijn forse achterstand op het goud in te halen. Er is dus geen tijd te verliezen in de versteviging van het belang in zilver.


Potash Corp: jaarverwachtingen verlaagd

De Canadese meststoffengigant Potash Corp presenteerde een tegenvallend kwartaalrapport. De omzet daalde in het eerste kwartaal met 27,4%, tot 1,21 miljard USD. Dat was een gevolg van lagere meststoffenprijzen – vooral van stikstofmeststoffen en potash – en van lagere potashvolumes door uitgesteld koopgedrag, omdat het jaarlijkse referentieleveringsakkoord met China uitblijft. De brutowinst daalde daardoor met 433 miljoen USD (waarvan 340 miljoen USD daling in de potashafdeling), tot 234 miljoen USD (-65%). De nettowinst daalde zelfs met 80%, tot 75 miljoen USD, of 0,09 USD per aandeel. Exclusief 0,06 USD per aandeel eenmalige kosten – waarvan de helft voor de sluiting van de Picadilly-potashmijn (New Brunswick) en de andere helft voor afschrijvingen in de stikstofmeststoffenafdeling – bedroeg de nettowinst per aandeel 0,15 USD, tegenover de verwachte 0,16 USD.

De jaarverwachtingen werden verlaagd, van een voorziene winstvork van 0,9 à 1,2 USD per aandeel naar 0,6 à 0,8 USD per aandeel, en te vergelijken met een analistenconsensus van 0,92 USD per aandeel. Voor het lopende tweede kwartaal wordt op 0,15 à 0,25 USD per aandeel nettowinst gerekend. Het kwartaaldividend werd eerder al bijgesteld van 0,38 USD naar 0,25 USD per aandeel. Het investeringsbudget voor 2016 werd met 100 miljoen USD verlaagd.

De jongste weken zijn er eindelijk tekenen van licht herstellende meststoffenprijzen, ondersteund door een stevige vraag aan het begin van het nieuwe plantseizoen. Gemeten tegenover een gewogen gemiddelde van de graanprijzen – die op zich ook al erg laag zijn – staan de meststoffenprijzen op hun laagste niveau in jaren. Het beschikbare inkomen voor de landbouwers, traditioneel een belangrijke graadmeter voor de vraag naar meststoffen, neemt dus steeds verder toe. Toch is het vooral wachten op een stijging van de graanprijzen, voor een reëel herstel bij de meststoffenspelers aan de orde is.

Het aandeel van Potash Corp reageerde negatief, maar de koers is wel aan het uitbodemen. We blijven op langere termijn mikken op fors hogere koersen en behouden nadrukkelijk onze positie in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Bescherming

Lyxor ETF Eurostoxx50 Short: positie werd en wordt verder uitgebouwd, ter bescherming van de resterende Europese aandelenposities, want de herstelbeweging op de beurzen lijkt op haar laatste benen te lopen (update)

Proshares Short qqq: inverse tracker op Nasdaq speelt in op verwachte daling van de technologiebeurs, gezien de hoge waardering; positie wordt mogelijk nog verder uitgebouwd (update)


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: tradingupdate Q1 gaf hogere omzet dan verwacht te zien; Jan De Witte (ex-topmanager bij General Electric) zal Eric Van Zele als CEO opvolgen vanaf 1 oktober (update)


Energie

Uranium Participation:onderwaardering van 7% tegenover intrinsieke waarde

Velcan: na het on hold zetten van de ontwikkeling SukaRame-project is er nu ook serieuze vertraging voor het Meureubo 2-project in Indonesië; kondigde interesse aan voor zonne-energieprojecten


Goud en metalen

Franco-Nevada: uitstekende jaarcijfers leidde tot nieuwe recordkoers; resultaten Q1 op 3 mei

iShares Silver Trust: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; tracker op zilver, dat de afgelopen jaren nog veel meer is teruggevallen dan goud; staat aan begin van een stierenmarkt; positie wordt uitgebouwd tot ongeveer 5% (update)

Market Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nu in 2016 door trendommekeer goudprijs, door twijfels over impact uiterst van soepele monetaire beleid centrale banken op economische groei

Silver Wheaton: koers maakt inhaalbeweging in navolging van zilverprijs tegenover het goud

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud weer in stierenmarkt; opbouw positie is afgerond, want positie aan bovenkant vooropgestelde vork van 5 à 10% van de voorbeeldportefeuille

Umicore: tradingupdate Q1 bleef onder de verwachtingen, vandaar koersdaling; gaat voluit voor elektrische wagen; weldra bespreking (update)


Landbouw

Potash Corp.: resultaten Q1 vielen tegen (zie boven)

Sipef: presenteert een mooie productiegroei in Q1; winstherstel lijkt in de maak (update)

Syngenta: tradingupdate Q1 in lijn met verwachtingen, weldra bespreking; ChemChina van start gegaan sinds 23 maart tot en met 20 mei van inzameling tegen 465 USD per aandeel in cash; aandeel ging ex-dividend op 28 april (update)

Tessenderlo: adviesverlaging en gedeeltelijke verkoop kwam net op tijd, want tradingupdate Q1 bleef ver onder de verwachtingen (update)


Vergrijzing

Ablynx: na de tweede mijlpaalbetaling van 8 miljoen EUR van partner Boehringer Ingelheim ontving Ablynx nu ook mijlpaalbetaling van Novartis voor start klinische fase I-studie voor nanobody tegen een G-proteïnegekoppelde receptor (update)

Bone Therapeutics: jaarcijfers bekendgemaakt en beloftevolle resultaten fase II voor Preob in ernstige osteoporose

Fagron: tradingupdate Q1 in lijn met verwachtingen; nieuwe poging voor buitengewone algemene vergadering op 4 mei; gemiddelde koers blijft wel duidelijk boven 5,5 EUR wat deal private plaatsing in gevaar brengt (update)

MDxHealth: klinische resultaten voor SelectMDx (urinetest voor prostaatkanker) werden gepubliceerd in European Urology; lancering SelectMDx op Amerikaanse markt; ConfirmMDx (weefseltest voor prostaatkanker) wordt opgenomen in de 2016 NCCN Guidelines (alliantie van 26 kankercentra) voor de vroege opsporing van prostaatkanker (update)

Op een keerpunt

Partner Content