Overgangsjaar voor Standard Chartered

Door tegenvallende resultaten in Zuid-Korea is 2013 een overgangsjaar zonder de gebruikelijke groeicijfers voor Standard Chartered.

De markt reageerde wispelturig op de jaarresultaten van Standard Chartered. De Britse grootbank, die bijna al haar operationele inkomsten uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten haalt, zag haar koers eerst stijgen omdat, tegen de verwachting in, werd aangekondigd dat het dividend met 2% wordt opgetrokken. Maar die opmars duurde maar enkele uren, want de groep heeft voor het eerst in een decennium een zwak jaar achter de rug. De winst daalde voor het eerst in tien jaar (van 6,85 naar 6,06 miljard USD). Dat had hoofdzakelijk te maken met aanhoudende problemen in één land: Zuid-Korea. Daar zijn de inkomsten 12% lager uitgekomen door afschrijvingen op de portefeuille van de persoonlijke leningen. Standard Chartered deed een afwaardering van maar liefst 1 miljard USD op zijn business in Zuid-Korea. In de andere landen was er wel nog een groei.

Jaar zonder groei

Door de tegenvaller in Zuid-Korea is 2013 een overgangsjaar zonder de gebruikelijke groeicijfers voor Standard Chartered. Op lange termijn is er echter voldoende ruimte voor een jaarlijkse winstgroei per aandeel. Eerder dit jaar werden ook enkele managementwissels bekendgemaakt. Daarnaast werd de structuur van de bank aangepast met een samenvoeging van het consumenten- en het bedrijfsbankieren. Het nieuwe topmanagement herbekijkt de activiteiten die weinig of niet tot de rendabiliteit bijdragen, om de groei nieuw leven in te blazen.

We zien de problemen als lokaal en tijdelijk. Op lange termijn blijven we geloven in het groeiverhaal. We zijn zeker te vroeg in het aandeel gestapt, maar we hebben enige tijd geleden al aangekondigd dat we deze problemen zullen uitzweten. Het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B) blijft gehandhaafd, de positie in de voorbeeldportefeuille ook.

Partner Content