PNE Wind keert toch dividend uit

De koers van het Duitse windenergiebedrijf PNE Wind Group werd de voorbije maanden serieus gedrukt door interne onenigheid.

Die was een gevolg van de overname in 2013 van WKN, het Duitse windenergiebedrijf van de voormalige eigenaar Volker Friedrichsen. Friedrichsen kreeg daardoor een zitje in de raad van bestuur, maar eind 2014 legde PNE een klacht neer tegen hem voor de mogelijke overwaardering van de WKN-activa bij de verkoop. Friedrichsen versterkte zijn positie in PNE en wist de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 16 juni uit te stellen. Die zou stemmen over een motie om hem uit de raad van bestuur te verwijderen. Om de impasse te doorbreken, stapte deze zomer zowel CEO Martin Billhardt als de voltallige raad van bestuur op. Vorige week vrijdag werden nieuwe bestuurders aangesteld op een nieuwe aandeelhoudersvergadering. En kijk, de koers herstelt.

Dat komt niet alleen doordat de rust is teruggekeerd, maar ook door de beslissing om alsnog een brutodividend van 0,04 EUR per aandeel over het boekjaar 2014 uit te keren. Het vorige management had in het voorjaar voor een onaangename verrassing gezorgd door het verwachte dividend te schrappen. Die beslissing werd teruggedraaid op basis van de meevallende cijfers over 2014, maar ook op basis van de verkoop van de volledige participatie van 90% in het Britse filiaal PNE Wind UK voor 103 miljoen Britse pond (GBP), omgerekend 141,3 miljoen EUR. Daarvan ontving PNE al 40 miljoen GBP in juni. De overige 63 miljoen GBP volgt in schijven over de periode 2016 tot 2020, bij het realiseren van mijlpalen in de ontwikkeling van de projecten. De klemtoon ligt terug op het positieve bedrijfsverhaal en dat stemt ons tevreden. Ongewijzigd advies (koopwaardig; rating 1B).

Partner Content