Potash Corp fuseert met Agrium

De twee Canadese sectorgenoten Potash Corp en Agrium hebben hun fusie aangekondigd. De nieuwe onderneming wordt de grootste meststoffenproducent ter wereld.

In de portefeuillecommentaar schreven we vorige week nog dat er verkennende fusiegesprekken liepen tussen de twee Canadese sectorgenoten Potash Corp en Agrium. Intussen is de fusie ook aangekondigd. De nieuwe onderneming wordt de grootste meststoffenproducent ter wereld, waarin de Potash-aandeelhouders per Potash-aandeel 0,4 aandeel in de fusievennootschap krijgen en de Agrium-aandeelhouders per Agrium-aandeel 2,23 aandeel. Omgerekend komt dat voor de Potash-aandeelhouders neer op 52% en voor de Agrium-aandeelhouders op 48% van de fusievennootschap. Die verhoudingen waren vooraf al weerspiegeld in de beurskoersen van beide groepen. De CEO van Agrium, Chuck Magro, wordt de CEO van de nieuwe meststoffengigant, terwijl Jochen Tilk, nu CEO bij Potash Corp, voorzitter wordt van de raad van bestuur van de fusie der gelijken.

De fusie- en overnametrend in de landbouwsector wordt door die deal nog eens bevestigd. Het zal niet verbazen dat het realiseren van 500 miljoen USD aan jaarlijkse kostenbesparingen de belangrijkste beweegreden van de operatie is. We verwelkomen de fusie, omdat het de geboorte betekent van een verticaal geïntegreerde speler, die niet alleen een producent van kaliumhoudende meststoffen (vooral via ondergrondse mijnen) is, maar ook – en dat is volledig nieuw voor de Potash-aandeelhouders – een direct verkoopkanaal van winkels in Noord-Amerika voor de landbouwers omvat. De aanwezigheid van dat laatste netwerk verklaart in een belangrijke mate de betere cijfers en de betere koersprestatie van Agrium tegenover Potash het afgelopen jaar.

Een stabieler dividend (3,6% bruto) mag in het vooruitzicht worden gesteld. Het wordt wel uitkijken hoe de fiscus de afwikkeling van de fusie (voorzien voor midden 2017) zal beoordelen, al dan niet als uitkering en dus met toepassing van roerende voorheffing. Voorlopig handhaven we het koopadvies (rating 1B).

Partner Content