Signalen van vermoeidheid

Het blijft de bedoeling het thema ‘Bescherming’ actiever te beheren. Maar vandaag gaan we die bescherming nog niet afbouwen, omdat we denken dat de komende dagen en weken opnieuw een correctie zal plaatsvinden.

Na enkele sterke weken geven de aandelenmarkten weer signalen van vermoeidheid. De vrees voor weer een (tussentijdse) terugval heeft ons ertoe aangezet aandelen met een hoge bèta (gevoeligheid aan de marktbewegingen) in te ruilen voor stabielere aandelen. Vandaar onder meer de recente switch van Kivalliq Energy naar Areva.

Nog een waarde met een hoge bèta is de tracker Market Vectors Goldminers (ticker GDX). Die wist de voorbije vier weken van 22 naar 28 USD te herstellen, na de zware correctie voorheen. Een ideale tradingkandidaat voor de komende maanden en daarop willen we inspelen. Vandaar de (tussentijdse) verkooplimiet (rating 3C).

Het is een complete verrassing voor iedereen, maar waarschijnlijk toch een goede zaak voor alle partijen. Het belang van 27,6% in Tessenderlo Group, sinds jaar en dag in handen van SNPE (zeg maar de Franse Staat), wordt overgenomen voor 192,4 miljoen EUR of 22 EUR per aandeel door de wereldspeler in weefmachines Picanol. Topman (CEO) Luc Tack heeft daarmee een industrieel project gevonden als bestemming voor zijn liquiditeiten en kan zo diversifiëren van de zeer cyclische weefmachinebusiness. Voor de Tessenderlo-aandeelhouder valt een belangrijke storende factor weg: het was al vele jaren bekend dat het Franse SNPE weg wilde uit het aandeelhouderschap van Tessenderlo. Bovendien is het een bevestiging dat de groep op de goede weg is en dat de transformatie alle kansen krijgt. Bovendien geeft de transactie boven de koers aan dat de markt best ook begin te anticiperen op de positieve te verwachten winstontwikkelingen na de transformatie. We zijn erg opgezet met de transactie en blij dat we het aandeel al een maand geleden in de voorbeeldportefeuille hebben opgenomen (rating 1C).

Areva, de nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille, pakte al meteen uit met de halfjaarresultaten. Die werden door de markt neutraal onthaald. De Franse wereldmarktleider in nucleaire energie heeft kunnen aantonen dat de positieve ommekeer zich doorzet. Er was een stevige semestriële omzetgroei tot 4,76 miljard EUR of 10% (zelfs 13% organisch; zonder rekening te houden met overnames en desinvesteringen) meer dan in de eerste 6 maanden van 2012. Als we er een eenmalige ontvangen vergoeding van de verzekeringsmaatschappij in de eerste helft van 2012 uithalen, dan stijgt de bedrijfskasstroom (ebitda) met 11,4% (van 425 naar 473 miljoen EUR). De ebitda-marge (ebitda/omzet) verstevigt een heel klein beetje, van 9,8 naar 9,9%. Cruciaal is ook dat in het tweede trimester opnieuw sprake was van een positieve vrije kasstroom, als gevolg van de verdere uitvoering van het kostenbesparingsplan. Belangrijk is ook dat het orderboek met 43,5 miljard EUR of zowat vijf jaar omzet stevig gevuld blijft. Cruciaal voor een belegging op lange termijn is dat drie vierde tot vier vijfde van de inkomsten uit recurrente (terugkerende) activiteiten komen. Areva deed het tot voor enkele maanden vele jaren dramatisch op de beurzen (van piekkoers rond 80 EUR naar 9 EUR midden vorig jaar). Na de diepe val kon de koers overeind krabbelen. Gezien we uitgaan van een herstel van de uraniumprijs in de komende 12 maanden kunnen we bij het advies ‘koopwaardig’ (rating 1C) blijven.

Overzicht koop- & verkoopintenties

Thema (alternatieve) energie

Areva: nieuwkomer als vervanger voor Kivalliq Energy om in te spelen op herstel uraniumprijs en nucleaire energie; bespreking kwartaalcijfers hierboven

Fred Olsen Energy: meevallende cijfers tweede kwartaal deden koers opveren

Schlumberger: nieuwkomer presenteert meteen sterke resultaten

Thema bescherming

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50: herstelbeweging na stevige Europese correctie

Lyxor ETF Short CAC40: herstelbeweging na stevige correctie; steun op 3600 punten hield stand; verkooplimiet

Proshares Short QQQ:stevig herstel nadat steun op 3150 punten niet in gevaar was gekomen; jongste dagen wat onder druk door enkele tegenvallende resultaten

Proshares Short S&P500: volop in herstel na correctiefase

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal blijven

ArcelorMittal: koers in herstel; uitkijken naar resultaten 2de kwartaal op 1/8

Lumina Copper: koers stabiliseert op laag peil nadat referentie-aandeelhouder Ross Beaty voor 1 miljoen CAD aandelen bijkocht

Lyxor Gold Bullion: goudprijs in herstel, maar cruciale grens van 1400 USD per ounce nog niet binnen bereik

Market Vectors Goldminers:grote volatiliteit; ideale tradingkandidaat; verkooplimiet

Thema landbouw

CF Industries: uitkijken naar kwartaalcijfers op 6/8

Tessenderlo:verrassende wissel in het aandeelhouderschap (zie elders); halfjaarresultaten 29/8

Thema vergrijzing

– Thrombogenics: cruciale halfjaarresultaten met verkoopcijfers Jetrea op 29/8

nieuw portefeuille.pdf

Partner Content