Technologiezeepbel bis

We zien dalingsrisico voor de Nasdaq tot 3000 à 3500 punten het komende jaar.

In 2000 ontplofte de technologiezeepbel wereldwijd, maar toch vooral in de Verenigde Staten. Gedreven door een nooit geziene hype rond de opkomst van het internet klom de referentie-index van de technologiewaarden, de Nasdaq, tussen 1995 en 2000 van 1000 naar 5000 punten. Om dan nog sneller een duik van 80% te maken, opnieuw richting 1000 punten. Maar in de huidige stierenmarkt is de Nasdaq helemaal terug van weggeweest.

Terwijl we al herhaaldelijk hebben aangehaald dat de Standard & Poor’s500-index de voorbije zeven stierenjaren met een bovengemiddelde 200% (215% op de piek) is gestegen, klom de Nasdaq-index nog een stuk spectaculairder: afgerond met +300% (320% op de piek). Gedreven door de biotechwaarden, maar ook door het fenomeen van de sociale media klom de Nasdaq-index weer naar 5000 punten, met een piek zelfs even daarboven (5250 punten). Met als exponent Facebook, dat na enkele jaren – en zelfs ondanks een valse start – is uitgegroeid tot een van de grootste beurskapitalisaties op Wall Street: 325 miljard USD, tegenover bijvoorbeeld 350 miljard USD voor Exxon Mobil. Deels door weer extreme waarderingen voor hypeaandelen als Facebook, Netflix en Amazon betalen we weer gemiddeld 29 keer de winst voor een aandeel van de Nasdaq-index.


Technologiezeepbel bis

Inverse tracker op Nasdaq

We zetten ons driesporenbeleid (afbouw aandelenposities, versteviging edelmetalen en opbouw bescherming resterende aandelenposities) consequent verder. Dat betekent dat we met PNE Wind een nieuwe waarde uit de voorbeeldportefeuille halen. Er is opnieuw onzekerheid over het energiebeleid in Duitsland. Sinds de totaal onverwachte weigering van de vergunning in Schotland voor het Sallachy-windpark ligt de Duitse alternatieve-energiespeler manifest zwak op koers. We zien daarin de eerstvolgende maanden geen beterschap komen. Vandaar de verkooplimiet.

Daarnaast maken we gebruik van de consolidatie in de goudprijs, na de forse klim in januari en februari, om onze positie in SPDR Gold Shares verder uit te bouwen binnen de vooropgestelde vork van 5 à 10% van de voorbeeldportefeuille.

Gezien het fors oplopen van de koersen en de waarderingen op de Nasdaq-beurs verwachten dat de Nasdaq-aandelen, als we een trendommekeer zien op Wall Street, nog meer dalen dan de S&P500- en de Dow Jones-index. Dat was in januari en februari al het geval. Vandaar dat we, naast de tracker Lyxor ETF Eurostoxx50 Short,waarmee inspelen op de verwachte beursdaling in Europa, nu ook beginnen met de opbouw van een positie in de Proshares Short QQQ (ticker PSQ; Isin-code US74347B7148), een inverse tracker op de Nasdaq-index. De koers van die tracker stijgt als de Nasdaq-index (vandaag rond 4850 punten) terugvalt. We zien dalingsrisico voor de Nasdaq tot 3000 à 3500 punten het komende jaar.


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Bescherming

Lyxor ETF Eurostoxx50 Short: nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille; positie wordt verder uitgebouwd, ter bescherming van de resterende Europese aandelenposities


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: jaarcijfers 2015 waren beter dan verwacht; koersherstel richting faire waarde leidt tot adviesverlaging en gedeeltelijke verkoop (update)


Energie

PNE Wind: ontwikkelingen blijven achter op verwachtingen; vandaar verkooplimiet (zie boven)

Uranium Participation:onderwaardering van 15% tegenover intrinsieke waarde

Velcan: moet ontwikkeling SukaRame-project in Indonesië on hold zetten; kondigde interesse aan voor zonne-energieprojecten


Goud en metalen

Franco-Nevada: uitstekende jaarcijfers leidden even tot nieuwe recordkoers

Market Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nu in 2016 door trendommekeer goudprijs als gevolg van uiterst soepele monetaire beleid centrale banken

Silver Wheaton: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; koers wat onder druk na aankondiging kapitaalverhoging van 500 miljoen USD via uitgifte nieuwe aandelen tegen 16,6 USD per aandeel (update)

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud terug in stierenmarkt; positie wordt verder aangevuld binnen vooropgestelde vork van minimaal 5 en maximaal 10% van de voorbeeldportefeuille (update)

Umicore: jaarresultaten erg positief onthaald; positie gedeeltelijk verkocht


Landbouw

Potash Corp.: positie verder uitgebouwd

Sipef: koers blijft achter op herstel van de palmolieprijs met 25% sinds jaarbegin (update)

Suedzucker: resultaten Q3 van boekjaar 2015-2016 lieten onvoldoende beterschap zien

Syngenta: vriendschappelijk overnamebod ChemChina; verkooplimiet aangepast

Tessenderlo: fusieplan Picanol Tessenderlo Group afgeblazen; erg positief rapport ABN-AMRO zorgt voor forse koerssprong (update)


Vergrijzing

Ablynx: er werd met 67,2 miljoen EUR vorig jaar minder cash verbrand dan voorzien; aandeelhouder Abingworth zakte terug tot onder 3%

Bone Therapeutics: jaarcijfers bekendgemaakt en beloftevolle resultaten fase II voor Preob in ernstige osteoporose (lees p.4)

Fagron: buitengewone algemene vergadering op 14 april over kapitaalverhoging van 220 miljoen EUR in twee tranches; waiver van financiers verlengd tot 30 juni(update)

GlaxoSmithKline: CEO Andrew Witty stopt in maart 2017 na negen jaar topman te zijn geweest; positie gedeeltelijk verkocht

MDxHealth: samenwerking met Andros Men’s Health Clinic voor verkoop van SelectMDx (urinetest voor prostaatkanker) in Nederland; lancering SelectMDx op Amerikaanse markt; ConfirmMDx (weefseltest voor prostaatkanker) wordt opgenomen in de 2016 NCCN (alliantie van 26 kankercentra) Guidelines voor de vroege opsporing van prostaatkanker (update)

Technologiezeepbel bis

Partner Content