Tessenderlo zit ver onder de verwachtingen

Nauwelijks enkele maanden nadat de fusie met Picanol is afgesprongen, komt Tessenderlo Group met tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal.

Nauwelijks een paar maanden nadat de fusie met Picanol tot één Belgische industriële groep Picanol Tessenderlo Group werd afgeblazen onder druk van enkele aandeelhouders van Tessenderlo Group, komt de chemiegroep met tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal. De omzet beantwoordde niet aan de gemiddelde analistenverwachting van 439,8 miljoen EUR, maar bleef steken op 401,8 miljoen EUR (-0,7% tegenover het eerste trimester van 2015). Ook de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda zonder eenmalige elementen) bleef met 47,9 miljoen EUR (+1,9% tegenover de eerste drie maanden van 2015) ver onder de analistenconsensus van 60,9 miljoen EUR.

De schuldige is de agrodivisie (-7,2% omzet; daling van de rebitda), die vorig jaar nog voor een fraaie toename van de omzet en de winst zorgde. De afdelingen Industriële oplossingen en Biovalorisatie voldeden wel aan de verwachtingen. Opmerkelijk is wel dat het management aangeeft dat, ondanks een zwak eerste kwartaal, de jaardoelstelling van 15 à 20% toename voor de rebitda overeind blijft.

Niet dat we die mindere resultaten hadden zien aankomen, maar gelukkig hadden we onze positie onlangs verlaagd met een derde (50 aandelen), als onderdeel van onze afbouw van aandelenposities. Het is nu uitkijken of CEO Luc Tack rechtstreeks (via Symphony Mills) of onrechtstreeks (via Picanol, al referentieaandeelhouder bij Tessenderlo) zijn belang de komende weken of maanden zal opdrijven. Uit een langetermijnperspectief bekeken bieden periodes van koerszwakte kansen om bij te kopen. Ook wij zullen de koersevolutie van nabij opvolgen, maar voorlopig vinden we het nog te vroeg om onze verkochte aandelen al terug te kopen (rating 2B).

Partner Content