Thrombogenics denkt na

Het is nog te vroeg om Jetrea als een eeuwige belofte te brandmerken. Voorlopig is het nog gissen en missen met betrekking tot het verkooppotentieel van het nieuwe geneesmiddel van Thrombogenics.

De koers van het aandeel van Thrombogenics probeert wat te herademen na de nieuwe klap van vorige week. Die kwam na een somber rapport van het Nederlandse beurshuis Kempen & Co over het verkooppotentieel van het ooggeneesmiddel Jetrea – een naschok na het nieuws over de teleurstellende verkoopcijfers van Jetrea in de VS in de eerste zes maanden van dit jaar (12,5 miljoen EUR, tegenover de verwachte 14 à 15 miljoen EUR). In die optiek was de aankondiging begin deze week dat het aandeel nu ook in de vorm van een ADR op het OTC-segment van Wall Street (ticker TBGNY) gaat noteren, niet meer dan een fait divers. Een dubbele notering op Wall Street is de minste zorg bij het management; daar ligt de focus volledig op het verbeteren van de verkoopresultaten.

De vaststelling is dat er heel wat behoefte aan medische opvoeding is. Artsen en oogspecialisten voeren al twintig jaar een watch-and-waitbeleid en opereren alleen in hoge nood. De stap naar een proactieve houding en dus sneller ageren met een injectie van Jetrea, is groter en moeilijker dan vooraf was ingeschat. Bij Thrombogenics is te horen dat men volop bijleert, dat het indicaties heeft van hoe het de markt beter kan bewerken en tot meer succes kan komen. Een volledig en pasklaar antwoord is er nog niet.

Toch is van wanhoop of vertwijfeling geen sprake. Daarvoor heeft het middel te veel kwaliteiten en zijn er genoeg voorbeelden van andere (zeer) succesvolle geneesmiddelen waarvan de verkoop ook traag op gang kwam. Verder is het afwachten hoe de verkoop bij partner Alcon/Novartis loopt in Europa en in Canada alvorens de eerste conclusies te trekken. We herhalen dat het nog te vroeg is om Jetrea een eeuwige belofte te noemen. Voorlopig is het nog gissen en missen met betrekking tot het verkooppotentieel. We handhaven onze positie (rating 3C).

Partner Content