Thrombogenics zet door

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de businessupdate van Thrombogenics, maar het is dan ook met voorsprong de belangrijkste tot nog toe.

Want voor het eerst zijn er Amerikaanse verkoopcijfers sinds midden januari de commercialisering van Jetrea, voor de indicatie verkleving, in de Verenigde Staten van start ging. Met 10,2 miljoen USD aan verkopen (circa 2500 injecties) in de eerste 4 maanden van het jaar heeft het Leuvense biotechbedrijf zeker niet ontgoocheld. Vooral de dynamiek is belangrijk. Na een trage start is er nu maand op maand een gevoelige toename. Die trage start heeft alles te maken met het ontbreken van de ‘J-Code’ voor Jetrea. Die komt er in januari 2014. Voorlopig is er dan ook een manuele, tijdrovende terugbetalingsprocedure die tot twee maanden in beslag neemt. De oogspecialist moet dus eerst zelf voor de voorfinanciering zorgen.

Maar zodra sprake is van een eerste terugbetaling, zien we wel dat de specialisten meer beginnen te bestellen. 40% van de beoogde retina-specialisten heeft Jetrea al besteld en 50% daarvan heeft al minstens één keer een nieuwe bestelling geplaatst. Toch daalde de koers, omdat analisten en beleggers moeite hadden met de resultaten van de fase II-studie van Jetrea voor de behandeling van AMD (ouderdomsgerelateerde maculaire degeneratie), een markt die vele malen groter is dan die van verkleving. Een positief resultaat van 24%, versus 12% voor de placebogroep zonder statistische significantie deed het nieuwsbureau zelfs spreken van een ‘mislukking’. Maar dat wil men bij Thrombogenics absoluut niet horen. De positieve trend die men wou, krijgt men ook te zien. Een groep van 100 patiënten is te klein voor een statistische significantie. Daarvoor zal de fase III-studie met vele honderden tot mogelijk duizend patiënten moeten zorgen. In de komende maanden beslist Thrombogenics, samen met partner Alcon (Novartis), of er een fase IIb dan wel direct een fase III-studie komt. We denken dat de ongerustheid over de AMD-resultaten overtrokken is. Vandaar dat we het advies handhaven op ‘koopwaardig’ (rating 1C).

Partner Content