Tussentijdse correctie

We hebben er ongeveer een maand moeten op wachten, maar het heeft er nu toch alle schijn van dat de internationale beurzen opnieuw in een correctiefase zitten.

Die volgt relatief snel op die van midden mei tot eind juni, maar het herstel in juli was dan ook spectaculair. Die opleving liet zelfs Wall Street toe om nieuwe records te vestigen, al lagen die niet zofveel hoger als het vorige record. In Europa zijn niet alle indexen erin geslaagd om de top van mei te overwinnen. Bijvoorbeeld de belangrijke DAX- en de brede Stoxx600-index zijn daarin niet geslaagd. Net nu de economische vooruitzichten in het Westen verbeteren, maken de financiële markten zich steeds meer zorgen over de ‘tapering’, het inperken van het inkoopprogramma van obligaties (vandaag 85 miljard USD per maand). Het zet de emerging markets, de grondstoffenprijzen, de obligatiekoersen en nu dus ook weer de aandelenkoersen onder druk. De technische indicatoren gaven al een tijdje aan dat er een terugval op komst was.

We zouden liegen als we zouden beweren dat we de jongste weken niet hebben zitten uitkijken naar deze (tussentijdse) correctie op de internationale aandelenmarkten. Met onze bescherming (afgerond 40%) en een cashpositie van bijna 20% waren we zeer defensief gepositioneerd. Deze correctie moet ons in staat stellen om van start te gaan met de opbouw van het thema ‘consumptie opkomende middenklasse’. Er stonden al enkele aankooplimieten uit, er komt nu eentje voor Boskalis bij (uitleg zie ‘Flash’ pag. 8) en er zullen er in de komende weken nog een aantal andere volgen. Anderzijds zullen we kunnen aantonen dat we het thema ‘bescherming’ veel actiever gaan beheren. De correctie lijkt al het verst gevorderd voor de Standard&Poor’s500-index. De tracker Proshares Short S&P500 komt dan ook het eerst in aanmerking om geheel of gedeeltelijk uit de voorbeeldportefeuille te verdwijnen. We verlagen dan ook reeds (symbolisch) de rating naar 2C. Ook nog andere trackers komen in aanmerking voor een gehele of gedeeltelijke verkoop wanneer de correctie zich de komende weken verder zou uitdiepen.

Partner Content