Wachten op Bernanke

Het besef dat het mooie liedje van de soepele monetaire politiek niet eeuwig kan blijven duren, heeft al flink wat miljarden aan marktkapitalisatie gekost. De Amerikaanse monetaire autoriteiten weten dus dat ze behoedzaam te werk moeten gaan.

De onduidelijkheid en de onzekerheid doen de spreads (renteverschillen) tussen de sterkere en de zwakkere landen weer toenemen, waardoor de Inside Marktenindicator verder daalt (score van -16 naar -17).

Het is duidelijk dat we in een correctiefase zitten, maar dat betekent nog niet dat we meteen een diepe duik gaan maken. Het is absoluut niet in het belang van de Federal Reserve om de financiële markten nog meer averij te laten oplopen. Vandaar dat we mogen aannemen dat Ben Bernanke deze week woensdag zijn uiterste best zal doen om de beleggers te sussen en dat daaruit een opluchtingsrally kan ontstaan. In het kader van een actiever beheer van de voorbeeldportefeuille zullen we dan de bescherming, die vandaag bestaat uit de trackers Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx50, Lyxor ETF Short CAC40, Proshares Short QQQ en Proshares Short S&P500, afbouwen. Maar eerst willen we toch zeker zijn dat de peptalk van Bernanke zal werken. Want anders worden belangrijke steunniveaus doorbroken en is meteen sprake van een forse terugval. Vandaar dat we pas vrijdag zullen ageren.

Anderzijds zijn we er erg benieuwd of het nog zo gemakkelijk zal zijn nieuwe toppen te maken op de beurzen. Het verminderen van de bescherming zal dan ook wellicht tijdelijk zijn. Datzelfde geldt dan ook voor het oppikken van achtergebleven aandelen. We willen een mogelijk korte, maar hopelijk stevige opleving meepikken. Na de verkoop van Asian Citrus en voorheen Deere&Company is er binnen het thema ‘landbouw’ nog maar één waarde over. Na het knippen van de coupon kijken we nog wat meer dan voorheen naar Tessenderlo Group als koopkandidaat. Het aandeel kan onder meerdere thema’s worden gestoken, maar we kiezen voor landbouw omdat hier het grootste potentieel zit en dat die activiteiten alleen al de huidige beurswaarde vertegenwoordigen. De nieuwe, getransformeerde groep (na de verkoop van onder meer de pvc-chloor-alkali-activiteiten) zal in eerste instantie toch vooral steunen op de twee parels in de groep: Tessenderlo Kerley (gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen) en Gelatine/Akiolis (verwerking van dierlijk en plantaardig afval). Twee activiteiten die aan de landbouwsector mogen worden gelinkt.

Voor de resultaten zijn Tessenderlo Kerley en de afdeling Gelatine/Akiolis cruciaal. Vorig jaar samen goed voor 44% van de groepsomzet en bijna de volledige bedrijfskasstroom (rebitda) van de groep. De transformatie van de groep neemt een aantal jaren in beslag en kost veel meer geld dan gedacht. Maar het grootste deel van de operatie is achter de rug. Het aandeel is een forse achterblijver op de algemene marktontwikkeling. We gaan ervan uit dat de markt zal beginnen anticiperen op het afronden van die transformatie. Vandaar nu al een aankooplimiet voor de voorbeeldportefeuille (rating 1C).

Partner Content