Yum! Brands opent de resultatendans

Tijdens de herfstvakantie en vlak voor het Allerheiligenweekend komt een ware tsunami aan omzet- en winstcijfers op gang.

Met de bespreking van de jaarcijfers 2013-2014 van Asian Citrus hebben we de resultatencyclus in het vorige nummer afgerond. Maar er begint al een nieuwe, die van de cijfers over het derde kwartaal (juli-september). Yum! Brands, de Amerikaanse eigenaar van onder meer Pizza-Hut, is er erg vroeg bij met de aankondiging van de resultaten op 7 oktober. Daarop kunnen we dus al in het volgende nummer terugkomen.

Anders dan voor de halfjaar- en de jaarresultaten is het niet in alle landen verplicht ook kwartaalresultaten te publiceren. In België en Frankrijk bestaat die verplichting bijvoorbeeld niet en houden de bedrijven het vaak op een business- of trading-update, waarbij enkel een inzicht wordt gegeven in de omzetontwikkeling, maar geen winstcijfers worden bekendgemaakt.

In het Verenigd Koninkrijk werkt het dan weer anders en krijgen we zowat een maand voor de publicatie van de resultaten vaak al een trading-update met de stand van zaken. SABMiller bijvoorbeeld geeft op 14 oktober een stand van zaken, om op 13 november de volledige halfjaarcijfers aan te kondigen. Op 14 oktober publiceert LVMH zijn omzetcijfers voor het derde kwartaal. Coca-Cola laat op 21 oktober weten of de omzet al dan niet opnieuw aantrekt.

En dan zijn we vertrokken. Op 22 oktober geeft Barco een trading-update en eenzelfde mededeling krijgen we van Nutreco op 23 oktober. Nog net voor de start van de herfstvakantie is het ook nog aan Essilor, Syngenta en UCB (Tubize) om een stand van zaken te geven.

Allerheiligenfile

Tijdens de herfstvakantie en vlak voor het Allerheiligenweekend komt een ware tsunami aan omzet- en/of winstcijfers op gang. Sanofi trapt af op 28 oktober, gevolgd op 29 oktober door de cijfers van Fred Olsen Energy en Tessenderlo Group. De piekdag voor het derde trimester wordt donderdag 30 oktober, met vijf portefeuillewaarden. We hebben het dan over de autogigant Volkswagen, de energiereus RoyalDutch Shell, de nieuwkomer onder de grondstoffenwaarden First Quantum Minerals, de ijzerertsgigant Vale en de diabeteskampioen Novo Nordisk.

De kans is reëel dat er nog een cijfer bij komt. Standard Chartered geeft op zijn website nog geen exacte datum aan voor de publicatie van zijn trading-update, maar op basis van de aankondigingen tijdens de voorgaande jaren zou het ook weleens een van de laatste dagen van oktober kunnen zijn. U zult begrijpen dat we die resultaten en cijfers niet in één keer kunnen behandelen. We spreiden ze over meerdere nummers.

Bovendien zijn we nog niet klaar. Ook in november zijn er nog een aantal publicaties te verwachten, met op 5 november het Braziliaanse Cosan, een business-update van Thrombogenics, de cijfers van CGG op 6 november en de kwartaalcijfers van ArcelorMittal op 7 november. Op 11 november zijn er nog de resultaten van Henkel.

Tot slot komen er dan nog de resultaten van de bedrijven met een gebroken boekjaar, zoals Deere & Company (26 november) en Inditex (11 december). Uiteraard hopen we dat het overgrote deel van de cijfers zullen meevallen en minstens de huidige koers zullen ondersteunen.

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

? Adidas: koers reageert positief op inkoopprogramma eigen aandelen van 1,5 miljard EUR

? Barco: markt kijkt uit naar wat Barco-management met 200 miljoen EUR cashpositie zal doen

? Bolloré: halfjaarresultaten conform verwachtingen

? Coca-Cola: cijfers derde kwartaal op 21 oktober

? Cosan: koers zeer gevoelig voor Braziliaanse presidentsverkiezingen

? Henkel: adviesverhoging, weer koopwaardig

? Inditex: gemengde halfjaarresultaten

? LVMH: gaat participatie van 23% in Hermès onder aandeelhouders verdelen; kwartaalomzet 14 oktober

? SABMiller: overnamebod AB InBev of doet SABMiller zelf belangwekkende overname doen? Trading-update op 14 oktober

? Standard Chartered: benoeming nieuwe topmensen moet management verstevigen

? Volkswagen pref.: erg goedkope waardering

? Yum! Brands: kwartaalcijfers op 7 oktober

Energie

? CGG: koers even in herstel, mede door aankondiging van enkele orders

? Fred Olsen Energy: kwartaalcijfers op 29 oktober

? Royal Dutch Shell: kwartaalcijfers op 30 oktober

? Uranium Participation: koers even in herstel, samen met uraniumprijs

Goud en metalen

? ArcelorMittal: nieuwkomer voorbeeldportefeuille

? First Quantum Minerals: staking in Guelb Moghrein-mijn weegt op koers

? Vale: koers onder druk door verdere daling ijzerertsprijs

Landbouw

? Asian Citrus: neutrale marktreactie op stevig nettoverlies over boekjaar 2013-2014

? Deere&Company: omzet- en winstverwachtingen verlaagd

? Nutreco: cijfers tweede kwartaal boven analistenconsensus

? Syngenta: cijfers licht negatief onthaald

? Tessenderlo: CEO Luc Tack blijft via holding Symphony Mills Tessenderlo-aandelen bijkopen

Vergrijzing

? Essilor: sterk koersherstel zorgt voor adviesverlaging

? Novo Nordisk: recordkoers na goedkeuring voor Saxenda (middel tegen obesitas) op Amerikaanse markt

? Sanofi: mooie koersstijging zorgt voor adviesverlaging

? Thrombogenics: Perceptive Advisors halveerde shortpositie (tot 2,3%); Partner Fund Management verhoogde positie tot 0,7%

? Tubize (fin): koers UCB weer in herstel na koopadvies Citi; onderwaardering Tubize blijft 40%

Partner Content