Yum! Brands stijgt als een speer

De koers van Yum! Brands ging er als een speer vandoor, meteen na de opname in de voorbeeldportefeuille.

We zijn erin geslaagd Syngenta in de voorbeeldportefeuille op te nemen. De combinatie van de groei van de wereldbevolking, de stagnatie van het landbouwareaal, de veranderende eetgewoonten in de opkomende landen en de oprukkende verstedelijking maken van de gewasbeschermingskampioen haast een no-brainer voor de lange termijn.

Vorige week konden we melden dat onze aankooporder voor de Franse wereldspeler in sterkedranken, Pernod-Ricard, was uitgeoefend. We namen het aandeel op in de buurt van de laagste koers over de afgelopen twaalf maanden. Maar intussen is er al een nieuwe laagste koers, omdat concurrent Rémy Cointreau een stevige winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar bekendmaakte. Niet alleen blijft de vraag zwak in Europa, het zit vooral tegen in China. De overheidscampagnes tegen extravagante feestjes en geschenken wegen vooral op de vraag naar dure cognacs. De invoerders zitten dan ook met hoge, onverkochte stocks, wat niet alleen de volumes, maar ook de marges onder druk zet.

Tussen onze aankooporder en de aankoop had Pernod-Ricard zelf al gemeld dat de winstgroei aan het afvlakken is, en dat de groei in China tot staan is gebracht. Het mikt voor het boekjaar 2013-2014 (afsluitdatum 30 juni) op een toename van de bedrijfskasstroom (ebitda) met 4 à 5%, het laagste percentage sinds het boekjaar 2009-2010. Beide groepen bevestigden wel de rooskleurige perspectieven op lange termijn, met als basisargument dat naarmate het inkomen stijgt, de consumptie van sterkedrank – een luxeproduct – toeneemt. Die groei is het sterkst bij de opkomende middenklasse. We handhaven dan ook de positie in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

De koers van Yum! Brands ging er als een speer vandoor, meteen na de opname in de voorbeeldportefeuille. Yum! Brands is een afsplitsing van PepsiCo en omvat drie grote restaurantketens uit de fastfoodsector: de keten Kentucky Fried Chicken, beter bekend onder de afkorting KFC, het bij ons goed bekende Pizza Hut en het vooral in de VS populaire Taco Bell. KFC is een spectaculair groeiverhaal in China, met eind vorig jaar 4260 restaurants, tegenover nog 548 in 2001. In totaal heeft de groep 6000 verkooppunten in 850 Chinese steden, met de langetermijndoelstelling om maar liefst 20.000 restaurants te openen. Het Chinese groeiverhaal wil KFC nu ook volop lanceren in India.

Enkele verse aanbevelingen van grote instellingen, die gelukkig na de onze kwamen, hebben de koers ondersteund. Telkens was er dezelfde analyse: de problemen in China (onder meer vogelgriep) zijn tijdelijk en niet-structureel. Tegen 21 keer de verwachte winst over 2014 en tegen 11 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) over 2014 is Yum! Brands niet goedkoop meer op korte termijn. Vandaar dat we (tijdelijk?) het advies naar ‘kopen op correctie’ (rating 2B) verlagen.

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

Alstom: halfjaarresultaten gunstig onthaald

Bolloré:de dip na de tradingupdate is verteerd; Vincent Bolloré treedt steeds nadrukkelijker op de voorgrond bij Vivendi

Boskalis: sluit joint venture af voor offshorekabelinstallatie met VolkerWessels

Casino: Franse retailer overtuigde met de omzetcijfers voor het derde kwartaal

Michelin: sterke euro zet resultaten wat onder druk

Pernod-Ricard:winstwaarschuwing concurrent Rémy Cointreau woog op de koers

Standard Chartered:tussentijdse verklaring op 3/12

Volkswagen pref.: vooral verbeterde rendabiliteit deed koers na resultaten derde kwartaal opveren

Yum! Brands:aankoopadviezen van grote huizen doen koers naar nieuwe piek stijgen; adviesverlaging

Thema (alternatieve) energie

Areva:eindelijk ommekeer in uraniumprijs; analistenconsensus mikt op 20 à 25% hogere prijzen in 2014

Fred Olsen Energy: uitstel start Bolette Dolphin raakt moeilijker verteerd dan verwacht

Schlumberger: cijfers opnieuw boven de verwachtingen

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: onderhandelingen over verkoop Mayaniquel-project lopen nog steeds

Lumina Copper: gesprekken met betrekking tot het Taca Taca-project wellicht weldra weer opgestart

Thema landbouw

CF Industries: verkocht deel van fosfatenbusiness aan Mosaic

Deere en Company: meevallende cijfers over vierde kwartaal; beter dan verwachte vooruitzichten

Nutreco: met nieuwkomer inspelen op sterke groei aquacultuur

Tessenderlo: gebruikgemaakt van historisch lage koers om positie te verstevigen

Thema vergrijzing

Novo Nordisk: nieuwkomer om in te spelen op diabetespandemie

Sanofi:positieve data van fase III-studie voor sarilumab, potentieel middel tegen reuma

Thrombogenics: partner Alcon/Novartis is verkoop in Canada gestart; stichter professor Desiré Collen wint Scrip Lifetime Achievement Award

Tubize (fin):UCB staat niet te koop volgens woordvoerder van referentieaandeelhouder Tubize op vraag van Bloomberg; UCB-koers nog niet hoog genoeg?

Partner Content