De zomer is doorgaans een speciale periode voor de aandelenmarkten. Daarom maken we een lijstje op met lage zomerlimieten. Toch laten we ons niet opjagen om weer volop te kopen.

De beurzen proberen de rug te rechten na de politieke aardverschuiving die de brexit heeft teweeggebracht in Europa. Ook de financiële markten hebben zich verkeken op het risico dat de Britten zich zouden uitspreken om de Europese Unie te verlaten. Elke aardbeving heeft onvermijdelijk naschokken. Daarbij herhalen we wel dat het een goede zaak is dat de steunniveaus van februari nog niet werden doorbroken.

De zomer is doorgaans een speciale periode voor de aandelenmarkten. Die periode zit midden in het gemiddeld zwakkere deel van het jaar (april-mei tot september-oktober) en door de beperktere volumes – een gevolg van de afwezigheid van veel handelaars – kan goed of slecht nieuws een veel grotere impact op de markten hebben dan de rest van het jaar. Van campingrally’s bij goed nieuws tot zware correcties, genre 2011. Ook vorig jaar was er een zwakke zomerprestatie door China en de grondstoffen.


Gespreid kopen

Dat maakt dat we een lijstje samenstellen met lage zomerlimieten voor de nakende periode, waarin we enkele weken niet verschijnen. Daarbij laten we ons niet opjagen om al volop weer te kopen. De limieten mogen ook laag zijn, want door de lage volumes weet men maar nooit in de zomermaanden. Onze positie in Fagron wordt al wat aangevuld door de kapitaalverhoging, maar omdat de financiële zorgen achter de rug zijn, willen we onze positie nog verder versterken. Dat wordt dus de eerste aankooplimiet voor de zomer (rating 1B).

Voor waarden als Barco en Tessenderlo, die we in het voorjaar hadden afgebouwd, zien we graag eerst niveaus van respectievelijk 55 en 25 EUR, alvorens het advies weer naar koopwaardig kan en we kunnen overwegen onze positie weer aan te vullen. De halfjaarcijfers kunnen ons natuurlijk van idee doen veranderen. Voor Velcan is het nu stilaan welletjes geweest met de daling. We kregen tegenvallend nieuws uit Indonesië, waardoor beleggers andermaal teleurgesteld zijn. Maar anderzijds is er de vaststelling dat we slechts 0,5 keer de boekwaarde en 0,6 keer de kaspositie betalen. Gunstig nieuws uit India of een initiatief in zonne-energie kan de markt weer gunstig keren. Dit blijft wel een investering met een meerjarenhorizon (rating 1B).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Bescherming

Lyxor ETF Eurostoxx50 Short: de bescherming van de resterende Europese aandelenposities heeft goed gewerkt bij het brexitreferendum (update)

Proshares Short qqq: inverse tracker op Nasdaq speelt in op verwachte daling van de technologiebeurs, gezien de hoge waardering


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: specialist in geavanceerde projectietechnologie; Jan De Witte (ex-topmanager bij General Electric) volgt Eric Van Zele als CEO op vanaf 1 oktober


Energie

Uranium Participation:ontgoochelende koersevolutie door sterke daling intrinsieke waarde tot 4,63 CAD per aandeel per 31 mei door daling uraniumprijs

Velcan: jaarcijfers 2015 voldeden ruimschoots aan de verwachtingen; wel jammer van het tegenvallend nieuws uit Indonesië met het SukaRame- en Meureubo 2-project; uitkijken naar aankondiging omtrent zonne-energie; nieuwe aankooplimiet (zie boven)


Goud en metalen

Franco-Nevada: resultaten Q1 bleven wat onder de verwachtingen, maar op zich recordcijfers; koers ook op recordniveau (update)

iShares Silver Trust: tracker op zilver, dat de afgelopen jaren nog veel meer is teruggevallen dan goud; staat aan begin van een stierenmarkt; ook zilver profiteert van toenemende onzekerheid door de brexit (update)

Silver Wheaton: omzet in eerste kwartaal lag boven, maar winst per aandeel lag 2 dollarcent onder de verwachtingen (0,10 versus 0,12 USD)

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud weer in stierenmarkt; de vraag naar goud is in het eerste kwartaal door massale aankopen door beleggers gestegen naar 1290 ton, een toename van liefst 21%; resultaat referendum over brexit leidde tot nieuwe uitbraak goudprijs (update)

Umicore: gaat in beroep tegen een boete van 69 miljoen EUR opgelegd door Franse mededingingsautoriteit; verkocht Zink Chemicals-activiteiten voor 142,4 miljoen EUR

VanEck Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nog toe in 2016 door trendommekeer goudprijs; koersverdubbeling in zowat zes maanden tijd, nieuwe pieken door brexit (update)


Landbouw

Potash Corp.: resultaten Q1 vielen tegen met verlaging van jaarprognoses tot gevolg; wel sprake van koersuitbodeming

Sipef: gunstige vooruitzichten op lange termijn blijven aanwezig; wil op termijn van 55.000 naar 100.000 hectare evolueren; mikken op winstherstel voor 2016 (update)

Syngenta: vriendschappelijk bod ChemChina tegen 465 USD per Syngenta-aandeel is verlengd tot 18 juli; voorlopig afwachten

Tessenderlo: op de jaarvergadering bleek duidelijk dat een fusie met Picanol niet meteen meer aan de orde; Luc Tack blijft via vennootschap Symphony Mills en via Picanol zijn belang in Tessenderlo optrekken


Vergrijzing

Ablynx: deed een kapitaalverhoging (private plaatsing) van 74,2 miljoen EUR tegen 13,40 EUR per aandeel (6% korting); kaspositie nu riant met bijna 300 miljoen EUR; deze zomer verwachten we de cruciale resultaten in fase II voor potentieel reumamiddel in partnerschap met AbbVie (update)

Bone Therapeutics: behandeling met Preob geeft statisch significant betere resultaten bij traag helende breuken, zoals daling van risico op heupfractuur met 50%; kaspositie eind eerste kwartaal was 30,4 miljoen EUR

Fagron: tweede tranche kapitaalverhoging (88,2 miljoen EUR) van start tot en met 1 juli tegen 5,16 EUR per aandeel in verhouding 16 voorkeurrechten voor 5 nieuwe aandelen

MDxHealth: nieuwe persbericht; overeenkomst voor terugbetaling voor SelectMDx (prostaatkankertest) met Fortified Provider Network. Eerder al bevestiging dat het gebruik en de terugbetaling van de andere prostaatkankertest ConfirmMDx aan snelheid wint. Al acht van de tien belangrijkste Amerikaanse ziekenhuizen in urologie gebruiken ConfirmMDx; nieuwsstroom heeft voor koersherstel gezorgd (update)

Zomerlimieten

Partner Content