Is overname Monsanto eindelijk rond?

Het logo van Monsanto op een scherm in de New York Stock Exchange, 9 mei 2016. © Reuters

Ik ben al geruime tijd aandeelhouder van Monsanto. Mogen we na twee jaar aannemen dat Bayer zijn slag zal thuishalen en dat we eindelijk op het bod van 128 dollar per aandeel zullen kunnen ingaan?

Het heeft er voor de aandeelhouders van Monsanto,die op het bod willen ingaan, nog niet zo goed uitgezien als vandaag. De koers van de Amerikaanse landbouwreus is dan ook maar heel geleidelijk dichter bij de biedprijs geslopen. Het is zelfs mogelijk dat op het moment dat u dit leest, de cruciale goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van Justitie er ligt. Bronnen suggereren dat de meest recente toegevingen van Bayervoldoende zijn om groen licht te krijgen. Dan is het enkel nog wachten op de goedkeuring van India, maar die is niet cruciaal.

In maart ging Brussel al akkoord met de samenvoeging van Bayer en Monsanto. De voorwaarde van de Europese Commissieis wel dat er miljarden aan bezittingen worden verkocht. Daar is Bayer volop mee bezig. Zo werden de zaadactiviteiten aan BASFverkocht voor 5,9 miljard euro. Onlangs verklaarde ook Rusland zich akkoord met de overname. De Russische mededingingsautoriteit FASgaf onder voorwaarden haar fiat.

Het ziet er goed uit voor de Duitsers om de grootste speler in landbouwchemicaliën te worden. Bayer liet voor het eerst zijn interesse in Monsanto blijken in mei 2016. Het bedrijf verhoogde tot drie keer toe zijn biedprijs om uiteindelijk uit te komen op een bod van 66 miljard dollar (circa 58 miljard euro, 128 dollar per Monsanto-aandeel en overname van schulden). Dat bod aanvaardde het Monsanto-management wel.

In korte tijd evolueerde Monsanto van een hartstochtelijke jager naar een begeerde prooi. Onder CEO Hugh Grant richtte het zijn pijlen op de Zwitserse concurrent Syngenta,maar de Zwitsers wilden niet praten over een overname. In augustus 2015 trok Monsanto zich voor de zoveelste keer gedesillusioneerd terug. Dan werd gesuggereerd dat Monsanto achter de landbouwdivisies van Bayer of BASFzou aangaan. Enkele maanden geleden kondigden de Amerikanen zelf aan het geweer van schouder te veranderen en geen plannen voor een grote overname meer te hebben. Dat was het signaal voor de Duitsers om in actie te schieten, met op de achtergrond de overname van Syngenta door ChemChina en de Amerikaanse fusie tussen Dow Chemical en du Pont. De sector is in volle consolidatie.

Anderzijds koopt Bayer Monsanto op het moment dat het groeiverhaal een behoorlijke dip vertoont. De analistenconsensus voor het lopende boekjaar 2017-2018, dat wordt afgesloten op 31 augustus, bedraagt 5,69 dollar per aandeel, haast identiek aan de winst van 5,73 dollar per aandeel voor het boekjaar 2014-2015.

Partner Content