Kantelmoment in zicht voor Nyrstar

© PHOTOPQR/VOIX DU NORD
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De markt was duidelijk niet gerust in het halfjaarrapport van Nyrstar, maar het bedrijf wist de belegger gerust te stellen.

In de dagen voor de rapportering op 1 augustus daalde het aandeel met ruim 15 procent en stond de bedrijfsobligatie met vervaldatum 15 september 2019 onder druk. De zinkprijs is sinds de piek van begin februari met ruim 30 procent gedaald, van 3606 naar 2470 dollar per ton. Dat is deels een gevolg van de verwachte toename van het aanbod zinkconcentraat dit jaar en de komende jaren. Ook de toenemende vrees voor de gevolgen van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China op de wereldeconomie speelt een rol. Dat is uiteraard geen goede zaak voor Nyrstar en dus vreesden beleggers in aanloop naar de cijfers dat een nieuwe kapitaalverhoging zich aandiende. Maar voor een keer kon het bedrijf de markt geruststellen. Na de bekendmaking van het cijferrapport steeg het aandeel met ruim 15 procent.

Op groepsniveau klom de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) met 8 procent tegenover de eerste helft van 2017, naar 120 miljoen euro. Dat is beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 116 miljoen euro. De zinkprijs steeg met 21 procent, naar 3268 dollar per ton. Dat duwde de rebitda 42 miljoen euro hoger. Maar tegelijk zakten de zinkverwerkingslonen voor 2018 met 15 procent, naar 147 dollar per ton, wat de rebitda 42 miljoen kostte. De zwakkere dollar (-12%) stuurde de rebitda bovendien 34 miljoen euro lager.

Onderliggend presteerde vooral de smeltafdeling sterk. De rebitda steeg er met 1 procent, naar 118 miljoen euro. Er was 98 miljoen verwacht. Dat terwijl er na drie maanden nog een terugval met 22 procent was, naar 49 miljoen euro. De productie van zinkmetaal klom op halfjaarbasis met 2 procent, naar 528.000 ton. Dat na een terugval van 3 procent tot 252.000 ton in het eerste kwartaal. De jaarprognose blijft onveranderd op 1,05 à 1,1 miljoen ton. De opstart van het herontwikkelde Port-Pirie als hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid verloopt beter dan verwacht. Vooral de productieresultaten in juni en juli, na de geplande werken aan de hoogoven, stemmen hoopvol. Topman Hilmar Rode herbevestigde de verwachting dat Port Pirie in de tweede jaarhelft minstens 40 miljoen euro extra rebitda zal opleveren. Dat zou oplopen tot 100 miljoen volgend jaar en tot 130 miljoen vanaf 2020.

In de mijnafdeling steeg de productie van zink-in-concentraat met 30 procent tot 69.000 ton. De rebitda steeg met 87 procent tot 28 miljoen euro. In de tweede jaarhelft start Myra Falls opnieuw op, de laatste van de vier Noord-Amerikaanse mijnen die Nyrstar heeft behouden. Zeer goed nieuws was de indekking van de verkoop van de volledige verwachte productie van zink-in-concentraat van 2019 tegen een aantrekkelijke 3000 dollar per ton. Door een verbetering van 233 miljoen euro in het werkkapitaal zakte de nettoschuld het voorbije kwartaal met 153 miljoen, naar 1,2 miljard (1,1 miljard eind 2017). Inclusief vooruitbetalingen voor zinkleveringen en eeuwigdurende obligaties uitgegeven voor de herontwikkeling van Port Pirie is dat een daling van 105 miljoen, naar 1,49 miljard inclusief. Het management verwacht beterschap in de tweede jaarhelft en besliste als teken van vertrouwen opportunistisch stukken op te kopen van de bedrijfsobligatie die in 2019 vervalt, goed voor een uitstaande schuld van 350 miljoen euro.

Conclusie

Een zwaluw maakt de lente niet. Nyrstar moet de komende kwartalen de positieve trend zien te bevestigen. Een belegging in het aandeel blijft een binair verhaal, en dus met een hoog risicogehalte. Maar we zien toenemende kansen op een succesvolle turn-around die de markt de komende twee jaar stevig tegenvoets kan nemen. We kijken uit naar een sterke tweede jaarhelft met de bevestiging van de vooropgestelde realisatie van een positieve vrije kasstroom op jaarbasis. Dat zou de basis leggen voor een begin van schuldafbouw vanaf 2019. We houden vast aan onze positie in de voorbeeldportefeuille.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 5,05 euro

Ticker: NYR BB

ISIN-code: BE0974294267

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 555 miljoen euro

Verwachte k/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: -15%

Koersverschil sinds jaarbegin: -25%

Dividendrendement: –

Partner Content