Mikken op wat herstel bij GBL

Albert Frère © BI
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We gaan à la hausse voor GBL, met twee strategieën.

GBL (Groupe Bruxelles Lambert) was vele jaren een stilzwijgende holding die onder impuls van de grootaandeelhouders Desmarais en Frère, de strategie ‘buy and hold’ volhield. Maar daar is verandering in gekomen. In 2012 trad een nieuw en verjongd management aan. Het bedrijf voert nu een meer actieve strategie. Maar niet alles wat wordt aangeraakt, verandert in goud. Ontex en Parques Reunidos presteren voorlopig ondermaats. Bovendien vielen de sterren van de holding, Adidas en Umicore, onlangs ook ten prooi aan winstnemingen. Daardoor is de koers van GBL van een piek eerder dit jaar op 96 euro naar 80 euro teruggevallen. Maar daar zit steun om de komende weken/maanden enig herstel te kunnen optekenen. We gaan dus à la hausse met twee strategieën. Let wel, de handel in GBL-opties is erg dun. Werken met limieten is geen overbodige luxe.

Geschreven put

Schrijf de put GBL maart 2019 met uitoefenprijs 85,00 euro @ 2,00 euro

Een tactiek om à la hausse te gaan, is een putoptie te schrijven. Het voordeel is dat we niet direct geld moeten investeren. Beter zelfs, we ontvangen geld om de plicht tot kopen van de aandelen op te nemen. Daar staat tegenover dat de grootst mogelijke winst beperkt is tot de grootte van de ontvangen premie. We nemen de premie van 2 euro dankbaar in ontvangst. Als de koers van het aandeel GBL stijgt, zoals we verwachten, dan wordt die premie definitief van ons. Gebeurt dat niet en zakt de aandelenkoers, dan worden we misschien aangewezen. We kopen dan de stukken tegen 85 euro, minus de 2 euro die we ontvangen hebben. Op dat moment beslissen we over een nieuwe strategie. Calls schrijven behoort tot de mogelijkheden.

Gekochte call

Koop de call 15 maart 2019 met uitoefenprijs 85,00 euro @ 2,91 euro

Met dit contract trekken we resoluut de haussekaart. Dit contract is out the money. We kopen met de premie van 2,91 euro dus alleen tijdswaarde. De koers van GBL moet echter slechts met 3,5 procent stijgen eer dit contract at the money wordt. Vanaf 87,91 euro maken we zeker winst. We hebben immers het recht gekocht om GBL-aandelen te kopen voor 85 euro. Maar ook als de koersstijging niet direct tot 85 euro reikt, verwachten we een hogere optiepremie tegen eind dit jaar. We kunnen dan twee dingen doen: wachten tot begin maart en de optie verkopen met winst, of onszelf trakteren op een eindejaarspremie en eind december al verkopen. We beslissen over enkele maanden hoe we deze positie al dan niet voortzetten.

Partner Content