Op en neer bij Coca-Cola

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De koers van de drankenonderneming viel bijna 10 procent terug. Daar spelen we op in met een geschreven put.

De prestaties van Coca-Cola in het vierde kwartaal van 2018 lagen in lijn met de verwachtingen. Het bedrijf boekte een nettowinst van 870 miljoen dollar. Maar de vooruitzichten waren teleurstellend. De koers van het aandeel viel bijna 10 procent terug.

CEO James Quincey sprak van een sterke autonome groei en winstgroei in 2018. “Onze resultaten laten vooruitgang zien in onze transformatie naar een consumentgerichte, volledige drankenonderneming.” Maar de markt wil duidelijk nog meer en vooral nog sneller.

Sinds mei vorig jaar leek het aandeel weer in de gunst van het beleggerspubliek te komen. Van 42 dollar ging het gezwind richting 50 dollar. Maar nu is het terug naar af voor de beurskoers en dat is al vele jaren zo.

Inside Beleggen was ook gecharmeerd en begon weer met een actievere opvolging van het Coca-Cola-aandeel. Na de jaarcijfers zijn we overgegaan tot een adviesverlaging en we keren pas terug rond 40 dollar. Daar ligt een steunzone. Als we van dat niveau rekenen op een herstel, kunnen we een calloptie kopen, maar die zijn relatief duur. De call augustus met uitoefenprijs 40 dollar kost 6 dollar. Dat vinden we te veel. Een geschreven put met dezelfde looptijd en uitoefenprijs brengt maar 0,60 dollar op. Laten we daarom voor een iets hogere uitoefenprijs gaan. Op 43 dollar bijvoorbeeld. Daar ligt een eerste steun.


Geschreven put

Schrijf put Coca-Cola augustus 2019 met uitoefenprijs 43,00 dollar @ 1,24 dollar

De uitoefenprijs van dit contract ligt ongeveer 5 procent onder de huidige beurskoers. Als onze analyse klopt, dan kan de koers nog wat achteruit om daarna terug te keren naar de steun. In dat geval zal de waarde van dit contract snel zakken en houden we wellicht de volledige premie op zak. De premie omvat alleen tijdswaarde. Intrinsiek is de put niets waard. Dat zou anders worden als de koers van het aandeel Coca-Cola zakt tot onder 43 dollar. In dat geval worden we misschien aangewezen om de aandelen op te nemen. We moeten dan 43 dollar betalen, ongeacht de beurskoers op dat moment. Maar omdat we 1,24 dollar premie hebben ontvangen, betalen we slechts 41,76 dollar per aandeel. Dat is ongeveer 7 procent onder de huidige koers. Wie het wat agressiever wil spelen, kan een blik werpen op de put augustus met uitoefenprijs 45 dollar, dus at the money (aandelenkoers ongeveer gelijk aan de uitoefenprijs). Voor dat contract kunt u 2 dollar krijgen. Maar bij de minste koersdip, kunt u aangewezen worden.

Partner Content