Prijsdruk neemt af bij Vestas

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De resultaten van Vestas krijgen na een moeilijke periode opnieuw vaste voet onder de grond.

De winstgevendheid kreeg vorig jaar een klap door de toegenomen concurrentie en dalende prijzen voor windturbines, maar de prijzen lijken zich nu te stabiliseren op een niveau dat Vestas nog altijd mooie marges biedt. De gedaalde prijzen zijn intussen een zegen voor de vraag naar windturbines, ook omdat windenergie op vele markten de goedkoopste bron van energie geworden is. Vestas zag de bestellingen in het tweede kwartaal met 43 procent stijgen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het orderboek dikte aan tot een recordniveau van 10,2 miljard euro.

In de cijfers van het tweede kwartaal zitten nog de sporen van de prijsdruk. De omzet steeg met 2 procent, maar de bedrijfswinst daalde met 7 procent. De marge op het niveau van de bedrijfswinst daalde van 12,6 naar 11,5 procent. Dat is een iets grotere daling dan verwacht, omdat een aantal grote projecten met vertraging resulteerde in getekende bestelbons. Over heel 2018 rekent Vestas op een marge van 9,5 à 10,5 procent, wat binnen de vork van eerdere verwachtingen ligt. Op langere termijn mikt Vestas op een gemiddelde marge van 10 procent, wat zeker haalbaar is, gezien de combinatie van een stabilisatie van de prijzen en kostencontrole.

Volgend jaar is er wel een risico dat de gestegen staalprijzen roet in het eten gooien. Zeker in de Verenigde Staten zorgen de invoerheffingen voor opwaartse druk op de staalprijzen. Dat kan de productiekosten van de windturbines hoger jagen, terwijl het niet duidelijk is in welke mate Vestas die hogere kosten kan doorrekenen aan de klanten. De staalkoordproducent Bekaert toonde eerder al aan dat het onvoldoende doorrekenen van hogere grondstoffenkosten een grote impact kan hebben op de rendabiliteit en de beurskoers. Zo’n vaart zal het niet lopen bij Vestas, maar de stijgende invoertarieven en staalprijzen kunnen vooral volgend jaar wel wat extra onzekerheid veroorzaken.

Vestas verkoopt niet alleen windturbines, het verzorgt het onderhoud van de windmolens, zowel van de eigen turbines, als van turbines van andere spelers. Ook daar stijgt de vraag snel. Uit die dienstverlening hoopt Vestas tussen 2016 en 2020 een omzetstijging met 50 procent te puren. De onderhoudsportefeuille heeft een contractwaarde die gestegen is tot 12,8 miljard euro. Vestas garandeert daarbij dat de turbines 98 procent van de tijd operationeel zijn. Het bedrijf neemt zo een beperkt risico omdat de gemiddelde verloren productietijd op de 25.000 geïnstalleerde turbines sinds 2012 minder dan 2 procent bedraagt. Het is daarom een heel lucratieve business die een almaar groter vangnet spant onder de resultaten van Vestas. Onderhoudscontracten zijn al goed voor een vijfde van de omzet, bij een bedrijfswinstmarge van ongeveer 25 procent. Die activiteit is goed voor 40 procent van de bedrijfswinst. Dat aandeel zal de volgende jaren gestaag stijgen.

De beurskoers kreeg na de publicatie van de resultaten van het tweede kwartaal een extra zetje dankzij de aankondiging van een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 200 miljoen euro. Via de inkoop van eigen aandelen en een dividend ter waarde van 25 à 30 procent keert Vestas ongeveer de vrije cashflow uit. Voor dit jaar verwacht Vestas een vrije cashflow van ongeveer 400 miljoen euro, die probleemloos naar de aandeelhouders kan vloeien omdat het bedrijf over een nettokaspositie van ruim 2 miljard euro beschikt.

Conclusie

De prijsdruk neemt af en kan worden gecompenseerd met dalende productiekosten. De gestegen staalprijzen kunnen volgend jaar wel voor onzekerheid zorgen. Bij stabiele marges kan de winst aandikken in het zog van een aantrekkende vraag, omdat windenergie op veel wereldmarkten de goedkoopste vorm van energie geworden is. De lucratieve onderhoudscontracten zorgen voor een steeds dikker vangnet. Bij een koers-winstverhouding van 14 en een ondernemingswaarde van minder dan 6 keer de bedrijfscashflow, betaalt de belegger niet veel voor gunstige vooruitzichten op lange termijn. Het advies blijft koopwaardig.

Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 57,8 euro

Ticker: VWS

ISIN-code: DK0010268606

Markt: Xetra

Beurskapitalisatie: 8 miljard euro

K/w 2017: 14

Verwachte k/w 2018: 15

Koersverschil 12 maanden: -26%

Koersverschil sinds jaarbegin: -2%

Dividendrendement: 2%

Partner Content