Proximus zet operationeel sterk vierde kwartaal neer

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De kwartaal- en jaarresultaten van Proximus lagen in de lijn der verwachtingen. In het vierde kwartaal zag het zijn marktaandeel in verschillende segmenten toenemen, maar omzetgroei zit er niet onmiddellijk in.

Proximus presenteerde kwartaal- en jaarresultaten die in lijn met de verwachtingen lagen. Er waren op operationeel gebied een aantal gunstige evoluties, maar door de slabakkende internationale dochter BICS kon Proximus op groepsniveau toch geen groei voorleggen. BICS handelt internationale gesprekken en in mindere mate ook dataverkeer af voor buitenlandse operatoren. Dat is een activiteit met een erg lage marge die bovendien achteruit boert. Met de overnames van TeleSign en Davinsi Labs wil Proximus meer waarde toevoegen aan de BICS-activiteit door in te zetten op cybersecurity en bescherming van onlinedata.

In het vierde kwartaal daalde de omzet van BICS met 6,6 procent naar 339 miljoen euro. Over het volledige boekjaar bedroeg de achteruitgang zelfs bijna 10 procent. Daardoor daalde de omzet op groepsniveau, zowel in het vierde kwartaal (1,48 miljard euro, -0,9%) als over het volledige boekjaar (5,78 miljard euro, -1,6%). Vandaar dat Proximus het verkiest uit te pakken met de ‘binnenlandse omzet’, waarin de cijfers van BICS niet zijn verrekend. De in België gegenereerde omzet klom in het vierde kwartaal met bijna 1 procent naar 1,14 miljard euro. Over het volledige boekjaar steeg de binnenlandse omzet met 1,1 procent naar 4,45 miljard euro, wat in lijn was met de verwachtingen. 2017 was daarmee het derde jaar op rij met een hogere binnenlandse omzet. Dankzij kostenbesparingen klom de bedrijfswinst of ebitda vorig boekjaar met 1,5 procent naar 1,82 miljard euro.

Het vierde kwartaal was operationeel erg sterk en Proximus zag zijn marktaandeel in verschillende segmenten toenemen. Dat is niet vanzelfsprekend want concurrent Telenet heeft nu een eigen mobiel netwerk, terwijl Orange Belgium nu ook breedbanddiensten aanbiedt. Maar Proximus investeerde fors in content met onder meer de aankoop van Studio 100, het voetbalcontract en de Champions League. Daarnaast werden ook streamingdiensten als Netflix geïntegreerd. Die inspanningen wierpen vruchten af, want het aantal televisieklanten steeg naar 1,56 miljoen. Daarmee beschikt Proximus nu over een marktaandeel van 36,8 procent.

Ook het aantal internetklanten nam toe, tot 1,85 miljoen, goed voor een marktaandeel van 46,6 procent. In het mobiele segment steeg het aantal klanten met een abonnement, maar net als bij de andere operatoren kelderde het aantal betaalkaarten na de invoering van een verplichte nummerregistratie. Opvallend was ook de sterke prestatie van het bedrijfssegment.

Proximus sloot het boekjaar af met een nettoschuld van 2,09 miljard euro. Dat is hoger dan de 1,86 miljard euro van een jaar eerder. Relatief gezien bedraagt de schuld ongeveer 1,1 keer de verwachte ebitda. Dat niveau is, gezien de kasstromen, perfect beheersbaar. De hogere schuld valt toe te schijven aan de overname van TeleSign (219 miljoen euro) en de uitbetaling van het dividend (1,5 euro per aandeel of 488 miljoen euro). Tegelijk daalde de vrije kasstroom licht naar 511 miljoen euro, tegenover 559 miljoen euro een jaar eerder. De kapitaaluitgaven zullen in 2018 ongeveer op hetzelfde niveau uitkomen als in het vorige boekjaar (1,09 miljard euro). Het management stelt voor het lopende boekjaar een stabiele binnenlandse omzet voorop, terwijl de ebitda licht zal toenemen door aanhoudende kostenbesparingen.

Conclusie

Dankzij inspanningen aan de kostenzijde zit er nog wat rek op de winstgevendheid, maar omzetgroei zit er bij Proximus niet onmiddellijk in. De aantrekkingskracht van het aandeel schuilt in het dividend, dat dit en volgend jaar nog gegarandeerd is. Zonder groei ligt de waardering wel in lijn met die van de sectorgenoten. Vandaar de adviesverlaging.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 26,33 euro

Ticker: PROX BB

ISIN-code: BE0003810273

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 8,9 miljard euro

K/w 2017: 16.7

Verwachte k/w 2018: 14,6

Koersverschil 12 maanden: -0,1%

Koersverschil sinds jaarbegin: -4%

Dividendrendement: 5,7%

Partner Content