Suikerprijs maakt fraaie remonte

© iStock

De prijs van een pond suiker viel in september terug tot minder dan 10 dollarcent per pond, het laagste niveau sinds 2008. De extreme prijsdaling was het gevolg van een combinatie van factoren.

Enerzijds is er het chronische overaanbod op de suikermarkt. Daarnaast speelde de daling van de Braziliaanse real een grote rol. Brazilië is de grootste producent en exporteur van suiker. Bijkomend was er de extreem hoge shortpositie van speculatieve investeerders die de omvang van de prijsdalingen nog versterkten. Periodes van hoge prijsvolatiliteit zijn een klassiek kenmerk van landbouwgrondstoffen.

De klim van de suikerprijs met meer dan 40 procent in de voorbije vier weken was daarvan een perfecte illustratie. Na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië met Jair Bolsonaro als duidelijke kandidaat-president, herstelde de real fors. Als Braziliaanse boeren minder ontvangen in lokale valuta, verhogen ze hun prijs in dollar. Daarnaast nemen de productie en de export van suiker in Brazilië af. Door de lage suikerprijs en de relatief hoge olieprijs is het interessanter om ruwe suiker om te zetten in ethanol. Nu wordt slechts 36 procent verwerkt tot suiker, tegenover nog bijna de helft vorig jaar. Ook in Europa en Rusland liggen de opbrengsten lager door de uitzonderlijk droge zomer.


Sleutel bij Braziliaanse real

Suiker noteert nu weer op het hoogste niveau sinds februari. Op korte termijn zal de real de richting van de suikerprijs bepalen. De evolutie van de Braziliaanse munt hangt dan weer sterk samen met hoe de politieke situatie in het Zuid-Amerikaanse land zich ontwikkelt, en vooral hoe de financiële markten daarop zullen reageren. Een hogere real zal de suikerprijs doen meeprofiteren. Op iets langere termijn is het fundamentele marktevenwicht van belang. Op dit moment ziet het ernaar uit dat het aanbodoverschot volgend jaar fors zal afnemen door lagere opbrengsten in Brazilië en Europa. Dat zal gedeeltelijk worden gecompenseerd door de tweede opeenvolgende recordoogst in India. Toch moet met oogstprognoses voorzichtig worden omgesprongen, omdat die sterk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Zeker is dat er door de lage prijzen minder werd geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit.

Bij Belgische brokers kunnen de meeste trackers van Amerikaanse uitgevers niet langer worden gekocht. Voor suiker is er een Europees alternatief onder de vorm van de ETFS Sugar van uitgever ETFS Commodity Securities. Die noteert op de beurs van Frankfurt met als tickersymbool OD7R en ISIN-code DE000A0KRJ85. Bij de uitgevers van hefboomproducten biedt enkel Commerzbank turbo’s aan met suiker als onderliggende waarde.

Partner Content